+ Meer informatie

Baker ziet economische eenheid SU wel zitten

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gezegd optimistisch te zijn over het tot stand komen van een soort economische eenheid tussen de Sowjetrepublieken.

De minister verklaarde te geloven dat „aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de gesprekken tussen de verschillende republieken over de oprichting van een gemeenschappelijk economische ruimte". Hij refereerde met deze woorden aan het overleg over een economische confederatie, gebaseerd op een marktsysteem.

Baker deed zijn uitspraken voordat hij een gesprek had met vertegenwoordigers van elf Sowjetrepublieken. Niet bij het overleg vertegenwoordigd waren Toerkmenistan en Estland, Letland en Litouwen.

Alhoewel Baker optimistisch bleef, kreeg hij tijdens gesprekken met onder anderen de voormalige Sowjetminister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze weinig opbeurende berichten over de Sowjeteconomie te horen.

Sjewardnadze zei dat de SowjetUnie ..astronomische sommen geld" van het Westen nodig heeft om de economische problemen op te lo,ssen. „Wij moeten een hoop graan kopen, een enorme hoeveelheid graan en dat is de hulp die we verwachten", aldus de ex-minister. „Als wij er niet op zijn minst in slagen de levensomstandigheden te verbeteren, dan moeten wij met die realiteit leven en is het heel goed mogelijk dat er nog een staatsgreep plaatsvindt", zo zei Sjewardnadze.

De Verenigde Staten willen dat de Sowjet-Unie deelneemt aan het financiële topoverleg dat de zeven grootste industrielanden (G-7) volgende maand houden in de Thaise hoofdstad Bangkok. Minister van financiën Nicholas Brady en de president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, zullen komende week al bileterale economische besprekingen beginnen in Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.