+ Meer informatie

Autoriteiten Zaïre kwaad over ontslag Karl-1-Bond

Premier kon zich niet meer met schrikbewind Moboetoe verenigen

3 minuten leestijd

iRUSSEL — De voormalige ste minister van Zaïre, oeza Karl-l-Bond is nog ïds in België, maar zijn verifplaats wordt door de Belgie regering geheim gehouI. Vorige week vrijdag nam nd, toen hij in België was om 1 zieke echtgenote te bezoe-

I, ontslag als eerste minister I Zaïre. Ken reden werd niet ;egeven. maar het is duidedat Bond zich niet meer kon enigen met het „schrikbeid" van pre.sident Moboetoe. oe men over deze merkwaardige lier van ontslag nemen precies moet ten werd een dag later bekend gekt door het Zaïrese persbureau AZAP. Volgens 'AZAP behoort men oud-premier Karl-1-Bond te beschouwen als e^n deserteur die op een laffe wijze op de vlucht is gegaan. Niet alleen Karl-1-Bond kreeg een grote trap van het persbureau, maar ook de Belgische regering. Volgens Azap laat die zich namelijk beetnemen. „Men kan enkel vaststellen dat dergelijke vogels steeds naar hetzelfde nest vliegen. Met datzelfde nest wordt Brussel bedoeld, waar vrij veel vluchtelingen uit Zaire een onderkomen hebben gezocht. Het gaat dan speciaal om vluchtelingen die om politieke redenen de wijk 'hebben genomen.

Comité-Zaïre

Er bestaat in België onder andere een comité-Zaïre, dat het altijd weer opnef?mt voor derechten van de mens In Zaïre en daarom aan een stuk door met Moboetoe overhoop ligt. Want over de rechten van de mens is heus wel genoeg te klagen. Karl-1-Bond heeft verklaard dat hij afgetreden is om strikt persoonlijke redenen. Het is echter duidelijk dat er grote moeilijkheden op politiek gebied moeteii zijn ontstaan tussen hem en zijn president. Maar als hij ooit nog naar Zaïre zou willen terugkeren kan hij zich niet permitteren kritiek op Moboetoe uit te oefenen. Dan zou hij zeker gevangen gezet of op een erger manier gestraft worden.

Wonderlijk verhaal

Karl-l-Bond heeft gestudeerd aan de universiteit te Leuven in België en is handelsattaché geweest in Brussel. Na zijn land vertegenwoordigd .te hebben bij de Verenigde Naties werd hij minister van Buitenlandse Zaken. In 1977 werd hij, terwijl hij nog minister was, door Moboetoe van hoogverraad beschuldigd en ter dood veroordeeld. Onder buitenlandse diplomatieke ' druk werd dit omgezet in levenslange gevangenisstraf. In 1978 kreeg hij amnestie en vertrok een paar maanden later naar Brussel. In augustus 1980 is hij teruggekeerd naar Kinsjasa en werd daar dobr Moboetoe gepromoveerd tot eerste regeringssecretaris, dat wil zeggen tol eerste minister. Het verhaal werd dus wel wonderlijk. In de Westerse Wereld werd zijn benoeming tot eerste minister gunstig ontvangen, omdat Karl-lBond bekend staat als een pro-Westers en pro-Belgisch staatsman. Zijn vrouw Nguza Gadavi was leidster van de vrouwelijke sectie van de eenheidspartij. Zij ligt op het ogenblik in een ziekenhuis in Nederjand. Haar man is deze dagen bij haar op bezoek geweest en heeft zijn ontslagbrief gebruikt om meteen ook voor zijn vrouwen ontslag te vragen uit al haar functies.

Zoals men weet is de Belgische oudpremier Martens zeS weken geleden in Zaïre op bezoek geweest en heeft daar gezegd dat hij veel hield van Zaïre en de leiders daarvan. In aansluiting daarop publiceerde het Brusselse dagblad Le Soir maandag een karikatuur waarop de thans afgetreden Martens en Moboetoe broederlijk ,naast elkaar waren afgebeeld. Uit de mond van Moboetoe kwamen de woorden: „Jij houdt van Zaïre en de leiders daar, nou zit je zonder baan en wij zoeken een eerste minister". Deze karikatuur is typerend voor de wijze waarop er in Brussel over Moboetoe gedacht en gesproken wordt.

Nieuwe premier

'President Moboetoe heeft woensdag Nsinga Udjuu Ongwabeki Untube benoertid tot eerste minister, ter vervanging van Ngoeza Karl-l-Bond. Dit heeft het nationale persbureau AZAP bekendgemaakt. Nsinga was tot nu toe eerste vice-voörzitter van de revolutionaire volksbeweging, 's lands enige politieke partij, die door Moboetoe geleid wordt. Ook was hij president van het nationale sociale verzekeringswezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.