+ Meer informatie

Moermantherapie helpt bij kanker

Resultaten wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Kanker kan genezen met behulp van de Moermantherapie, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bij 35 genezen kankerpatiënten. De resultaten van het onderzoek werden vanmorgen door dr. S. de Graaf, radiotherapeut/oncoloog en voorzitter van de begeleidingscommissie, aangeboden aan staatssecretaris Simons van volksgezondheid.

Een van de meest spectaculaire gevallen onder de 35 kankerpatiënten betreft een wegkwijnende baby die door de reguliere behandelaars als opgegeven werd beschouwd. Met behulp van de Moermantherapie kon het kind erbovenop worden geholpen. De baby van toen is thans een gezonde man van 28 jaar oud.

De onderzoekscommissie selecteerde de 35 genezingsgevallen uit een groep van 384 patiënten die naar eigen zeggen positief reageerden op de Moermantherapie. Het grootste deel van deze patiënten viel om allerlei redenen af. Soms waren er niet genoeg gegevens, soms ook kon niet voor 100 procent worden bewezen dat de genezing uitsluitend aan de Moermantherapie kon worden toegeschreven, en soms stond niet voldoende vast of de patiënt echt kanker had.

Van de 35 patiënten hebben er elf nooit gebruik gemaakt van een reguliere behandeling. Sommigen omdat zij opgegeven waren, anderen omdat zij uitsluitend kozen voor de Moermanbehandeling. Zestien patiënten genazen „zonder de belastende ingrepen die bij reguliere behandeling noodzakelijk zouden zijn geweest", zo vermeldt het onderzoeksrapport.

In negen aanbevelingen maakt dr. De Graaf duidelijk dat, gezien de gevonden resultaten, verder onderzoek naar de effectiviteit van de Moermantherapie gewenst is. Om dit financieel mogelijk te maken dient hiervoor een deel van dè gemeenschapsgelden te worden aangewend die momenteel ter beschikking staan aan het reguliere kankeronderzoek.

Hij acht het verder noodzakelijk dat er een Moermankliniek wordt opgericht, zodat de kans op een gunstig effect van de behandeling zo groot mogelijk zal zijn. Een dergelijke kliniek kan een patiëntgericht servicepakket aanbieden, waarvan doeltreffende voorlichting, instructies en praktische hulp bij de bereiding van (smakelijke) maaltijden deel uitmaken.'

Zie verder pag. 5: "Snel verder met nieuw onderzoek 'Moerman"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.