+ Meer informatie

Vreedzame blokkade centrale Borssele

Enkele uren toegang versperd

2 minuten leestijd

PZEM-centrale plaatsgenomen. De toegangspoort werd met een ketting afgesloten en op het wegdek werden leuzen geschilderd.

MTUikt.
De ongeveer honderd demonstranten adden 's middags rond half drie voor e zeven toegangshekken van de

De actievoerders behoorden tot de basisgroep Stop Borssele en het Energie komité Zeeland. Ze waren afkomstig uit het gehele land en hadden ge-' hoopt dat sympathisanten zich bij hen aan zouden sluiten. Hoewel hun actie verschillende malen in het ANPnieuws werd genoemd, bleef het aantal demonstranten eve;iwel beperkt tot circa honderd.

Eisen

Direct nadat de actie was begonnen (half drie), werden via de radio de eisen van de demonstranten bekend gemaakt. Ze wilden onmiddellijke stopzetting van de kerncentrale en eisten de komst van alle lijsttrekkers van alle politieke partijen naar de centrale. Op die manier hoopte men duidelijkheid te verkrijgen over de standpunten van de politieke partijen ten aanzien van de bestaande kerncentrales.

Zowel oppositieleider Den Uyl als premier Van Agt, die juist zaterdagmiddag met elkaar in debat waren, liet direct weten dat hij er niet over piekerde om naar Borssele te gaan. „Dit is een zaak voor het parlement, die zal over de kerncentrales moeten beslissen", zo reageerde Den Uyl. Van Agt sloot zich onmiddellijk bij hem aan.

De produktie van de kerncentrale is tijdens de actie geen moment in gevaar geweest. Wel moesten enkele ploegwisselingen noodgedwongen worden uitgesteld.

In het begin van de avond kwam burgemeester drs. G. van den Heuvel van Heinkenszand naar de centrale om de demonstranten te waarschuwen dat zou worden ingegrepen als zij zich niet verwijderden. Zo ver lieten de actievoerders, die aangekondigd hadden de „blokkade" ook 's nachts voort te zetten, het echter niet komen. Zodra de ME verscheen, verlieten ze hun posten. Er werden geen arrestaties verricht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.