+ Meer informatie

Valse leringen

2 minuten leestijd

„En toen Petrus te Antiochië gekomen was, wederstond ik hem in het aangezicht, omdat hij te bestraffen was". Galaten 2:11

Ik zie in het Spreukenboek dat we geboden zijn de onderwijzing te verlaten, welke doet dwalen van de paden der kennis. Indien deze woorden niet de mens rechtvaardigen die een kerk verlaat vanwege valse leringen die er gepreekt worden, dan weet ik niet wat het wel moet doen. Wil enig mens mij vertellen dat naar zijn kerk te gaan absoluut nodig is voor zijn zaligheid? Afgezien of er de waarheid wordt gepreekt of niet?

Wat mij aangaat, ik verafschuw zulke monsterachtige ideeën. Ik zie geen tittel of jota tot zijn verdediging in het Woord van God. Daar zijn niet weinige kerken in Nederland waar de prediking weinig beter is dan in de Roomse kerk. Daar zijn niet weinige kerken in Nederland waar de prediking weinig meer is dan een zedenpreekje.

Ik ben gewoon krasse taal te spreken en bijzonder als ik handel over dit deel van mijn onderwerp, ik weet het. Ik graaf in zachte grond, ik weet het. Ik handel over zaken welke in het algemeen voorbij worden gegaan, en aan hun plaats worden gelaten, ik weet het.

Doch wat ik zeg, voel ik als mijn dure plicht aangaande de kerk waarvan ik een dienaar ben. Ik geloof dat onze tijdsomstandigheden dat vorderen. En de positie van de leden in vele delen van Nederland eist dat wij eenvoudig spreken en de dingen zeggen zoals ze zijn. Gods Woord zegt: Mijn volk gaat verloren omdat het geen kennis heeft. Het is geen tijd voor zachte en lieve woorden. De zaak is te ernstig. Ik heb deze uitdrukking kalm overwogen.

J. C. Ryle (Uit: Waarschuwing aan de kerken)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.