+ Meer informatie

Drinkwater Almelo ernstig bedreigd

Grondwater besmet met tribroometheen

2 minuten leestijd

ALMELO — „Verdwijnt het door tribroometheen verontreinigde grondwater bij het waterwingebied van Almelo niet op korte termijn, dan loopt de drinkwatervoorziening van deze stad binnen twee jaar een groot gevaar". Dit noodsignaal heeft wethouder J. H. Holsbrink van Almelo woensdag gegeven tijdens een gezamenlijke vergadering van de raadscommissies. Die bleken nogal kritisch te staan tegenover het plan om het besmette water op open water te lozen, vooral omdat niet precies bekend is welke uitwerking dit heeft op het milieu.

Met nadruk werd er op gewezen dat onderzoekingen op dit gebied nog niet zijn afgesloten. Giaag had men gezien dat er ook naar andere mogelijkheden voor het verwijderen van de chemische stof was gezocht. Een dergelijk onderzoek is aan de gang, zo bleek uit verklaringen van deskundigen, onder wie medewerkers van de inspectie voor de Volksgezondheid. Maar aangezien het tribroometheen een acute bedreiging vormt voor het Almelose drinkwater achten zij het niet verantwoord op de uitkomst van de diverse studies te wachten. Hebben die resultaat, dan kan alsnog de lozing op het oppervlaktewater door een wat meer milieuvriendelijk afvoersysteem worden vervangen, zo werd gesteld.

Boeren

Het waterschap Regge en Dinkel, dat toestemt in de lozing, heeft intussen de boeren in de omgeving van het water waarin het tribroometheen straks terechtkomt, aangeraden hun vee daar niet van te laten drinken. De omvang van de verontreiniging is ove^ rigens nog steeds niet duidelijk Vast staat wel dat de concentratie van het giftige tribroometheen het grootst is op de plek waar in Almelo's buurgemeente Wierden tot twee jaar geleden het bedrijf Broomchemie stond. De gemeente Almelo gaat na in hoeverre deze Hrma aansprakelijk kan worden, gesteld voor de verontreiniging. Zulks in de hoop dat Broomchemie opdraait voor de 200.000 gulden die is gemoeid met het wegpompen van het besmette water. Los van een eventuele juridische procedure willen b en w van Almelo „met het oog op de noodsituatie" dat geld beschikbaar stellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.