+ Meer informatie

Oude mannen beheersen het wereldcommunisme

2 minuten leestijd

Het Sovjet partijcongres heeft opnieuw de aandacht gevestigd op één van de zwakke punten van het internationale communisme: de leiders blijven lang aan en worden oud in hun functies. 

De communistische wereld wwrdt niet beheerst door jonge mensen. Een jongeman heeft weihig kans op de hoogste functies. Deze zijn het monopolie van de mannen die van de grond af aan omhoog geklommen zijn. Deze mannen zijn gewoonlijk minder revolutionaw dan conservatief en beducht op handhaving van de status quo. Dit geldt niet alleen voor landen als de Sovjet-Unie, maar ook in de communistische partijen buiten de communistische wereld, waar kopstukken al zo lang aan de macht zijn dat hun loopbaan doet denken aan die van bankiers

Ook in het China van Mao Tse-Toeng ligt ondanks de culturele revolutie de macht nog steeds in handen van oude mannen.

Alle vooraanstaande posities op het partijcongres in het Kremlin waren bezet door oudere mannen. Partijleider Leonid Brezjnev is 64, premier Alexei Kosygin 67 en de oude theoreticus Mikhail Soeslov 70. Hij is reeds 48 jaar lid van de partij, zit al 30 jaar in het Centrale Comité en 15 jaar in het Politburo dat de dienst uitmaakt. De gemiddelde leeftijd van een lid van het Sowjetpolitburo is 63. Die van de leden van het Centrale Comité ligt rond de 60. In het Partijsecretariaat en onder de ministers is de toestand niet veel anders.

De Chinese leider is 77 en ook zijn kroonprins Lin Piao is reeds 64. Premier Tsjoe En-Lai blijkt onmisbaar ondanks zijn 72 jaren. De oudste man in het Cinese politburo is 89 en de jongste 45. De gemiddelde leeftijd ligt op 66 en de meesten spelen reeds een leidende rol sinds de oprichting van de partij in het begin van de jaren '20.

In Oost-Europa zijn de communistische leiders slechts een weinig jonger. Zij zijn later aan de macht gekomen. De jongste van hen is de Roemeense leider Nicolae Ceausescoe (52), Gustav Husak van Tsjechoslowakije is 59, Edward Gierek in Polen 57, en Janos Kadar in Hongarije 59, Walter Ulbricht van Oost-Duitsland is reeds 77.

De jongste machthebber in het communistische kamp is Fidel Castro. Hij is als jonge revolutionair op Cuba aan de macht gekomen en is nu 44. 


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.