+ Meer informatie

Grote partij dodelijke drugs onderschept

,,Innemen van twee à drie pillen is levensbedreigend"

3 minuten leestijd

De politie heeft vorig jaar tijdens een onderzoek naar een Chinese drugsbende bijna zes miljoen pillen en tabletten pff (parafluorfentyl) gevonden. ,,Door het tijdig onderscheppen van deze synthetische heroïne hebben we een ramp kunnen voorkomen. Want het innemen van twee à drie van deze pillen kan al dodelijk zijn", zo verklaarden Justitie en politie gisteren in Zwolle tijdens een persconferentie.

Politie en Justitie wilden vorig jaar juli, toen zij leden van de drugsbende aanhielden, geen ruchtbaarheid geven aan de vondst van de levensgevaarlijke tabletten. Dat gebeurde op verzoek van de ministeries van volksgezondheid en van justitie. Die vreesden dat er paniek zou uitbreken omdat niet bekend was of er al pillen of tabletten waren verspreid. Het ministerie van volksgezondheid schreef huisartsen en medische instellingen aan om te wijzen op de gevolgen van het innemen van pff. Pas in het najaar van 1995 kwam vast te staan dat het pff in Nederland geen slachtoffers had gemaakt.

Vijftien jaar

Justitie en politie maakten gisteren melding van de vangst nadat op die dag de laatste hoofdverdachte in deze drugsaffaire voor de rechter in Zwolle was verschenen. Tegen hem is vijftien jaar geëist. Hij wordt ook verdacht van een moord in Rotterdam, een afrekening in het criminele circuit.

Drie andere leden van de bende zijn al veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier maanden, drie jaar en 4,5 jaar. Het openbaar ministerie is tegen de veroordelingen van de rechtbank in Zwolle in beroep gegaan omdat het de straffen te laag vindt.

De bende hield zich ook bezig met de handel in heroïne. De politie nam in Nederland 10,5 kilo, in Bangkok 17,5 kilo en in Parijs 13 kilo in beslag. Deze partijen zuivere heroïne hadden een straatwaarde van 22 miljoen gulden. Ook werden ruim 60.000 xtc-tabletten, 4 kilo amfetamine, 205 kilo grondstoffen, zoals cafeïne, een laboratorium, tien vuurwapens, kogelvrije vesten, valse creditcards, auto's, sieraden en gestolen paspoorten in beslag genomen.

De politie kon de drugsbende oprollen nadat een pakje heroïne onderschept werd voor een inwoner van Vollenhove. Ook de douane op Schiphol wist een aantal Chinezen aan te houden die te grote knopen aan de revers van hun jassen hadden zitten. Daarin zaten de drugs verstopt. De actie heeft ertoe geleid dat de Nederlandse politie de activiteiten van Chinese criminelen extra in de gaten houdt.

Olifanten

Pff is voor zover bekend niet eerder in Nederland of elders in Europa aangetroffen. Het is wel bekend in de Verenigde Staten. Het wordt onder meer gebruikt om olifanten onder narcose te brengen. Ook is ermee geëxperimenteerd als alternatief voor methadon. Die proef is gestopt omdat pff te schadelijk bleek voor de volksgezondheid.

Het spul is in Nederland vervaardigd door een 40-jarige chemicus van Chinese afkomst uit Heerhugowaard. Tijdens huiszoeking vond de politie in zijn huis zuivere pff. Alleen het opsnuiven daarvan kan al dodelijk zijn. De man zelf had voldoende beschermende maatregelen genomen. Volgens Justitie en politie is er grote deskundigheid nodig om pff te produceren. De man is inmiddels door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot vier jaar cel.

Van 100 gram pff zouden een miljoen pillen gemaakt kunnen worden, aldus de officier van justitie. Hij zei blij te zijn dat de partij onderschept is, omdat er anders zeker doden in Nederland zouden zijn gevallen. De officier van juistitie liet weten dat de Chinees bij geval op het middel gestoten is. Hij zou bezig zijn geweest met het maken van een verbeteringsproduct voor kippenvoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.