+ Meer informatie

Koninklijk gezin op bezoek bij paus

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn gisterochtend met hun kinderen op audiëntie geweest bij paus Franciscus.

Het koninklijk gezin werd om tien uur voor een kwartiertje ontvangen. Ze kwamen met een gevolg, inclusief prins Jaime, die voor Nederland ambassadeur is bij de Heilige Stoel.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ging het om een privébezoek. Koningin Máxima en de prinsesjes droegen een zwarte jurken, de koningin tevens met een mantilla. Dit is overeenkomstig de kledingvoorschriften. In tegenstelling tot koningin Mathilde van België mag koningin Máxima niet in het wit bij de paus verschijnenen. Het privilège du blanc (Frans voor voorrecht van dragen van witte kleding bij een bezoek aan de paus) geldt alleen voor regerende vrouwelijke rooms-katholieke monarchen en rooms-katholieke echtgenotes van rooms-katholieke monarchen. Omdat koning Willem-Alexander protestants is mag Máxima niet in het wit verschijnen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bleven bij hun huwelijk lid van de kerk waarvan zij lid waren: hij van de Protestantse Kerk in Nederland, zij van de Rooms-Katholieke Kerk. De koning noemde zichzelf „gelovig, niet kerkelijk.”

Het is niet het eerste bezoek van een Nederlands staatshoofd aan de paus. In 1985 bracht koningin Beatrix –samen met prins Claus– tijdens haar staatsbezoek aan Italië als eerste Nederlandse staatshoofd een bezoek aan een paus Johannes Paulus II.

Als prins en prinses waren Willem-Alexander en Máxima op 19 maart 2013 met premier Rutte aanwezig bij de inauguratie van Franciscus. Ook bij de inauguratie van de vorige paus, Benedictus XVI was de kroonprins aanwezig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.