+ Meer informatie

Fusie Oldelft en Enraf-Nonius

Nieuwe naam wordt Delft Instruments

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De optische industrie Oldelft en de instrumentenfabriek Enraf Nonius gaan fuseren. De nieuwe onderneming krijgt de naam Delft Instruments. Dit hebben de twee gisteren meegedeeld.

Oldelft boekte in 1988 een omzet van ƒ243 miljoen en een nettowinst van ƒ 12,6 miljoen. Bij Oldelft, houdstermaatschappij van een internationale groep van ondernemingen, werken 1200 mensen. De omzet van Enraf Nonius in 1988 bedroeg ƒ 175 miljoen met een nettoresultaat van ƒ 4,5 miljoen. Het aantal werknemers is ongeveer 1000.
Tijdens een toelichting op de fusie tijdens een persconferentie in Amsterdam zeiden ir. R. V. Kingma en ing. H. R. Wafelman, voorzitters van de raden van bestuur van respectievelijk Oldelft en Enraf-Nonius, dat de fusie op basis van gelijkwaardigheid tot stand komt, ook al zou de financiering anders doen vermoeden.
De aandelen/certificaten Oldelft worden in vieren gesplitst en de naam wordt gewijzigd in Delft Instruments. Die brengt vervolgens een openbaar bod uit op alle nog uitstaande aandelen/certificaten van Enraf. Voor een aandeel/certificaat Enraf wordt een aandeel Delft Instruments geboden plus ƒ 20,50 in contanten.

Koers

De nieuwe combinatie heeft zich ervan verzekerd dat houders van 380.600 certificaten Enraf hun stukken aanbieden tegen de koers van ƒ 52. Wie dat zijn konden de voorzitters niet zeggen. Wel werd duidelijk dat deze houders die optie hadden verleend voordat er sprake was van eën mogelijke fusie. 
Want in vergelijking met het openbare bod komen deze certificaathouders er bekaaid af; zij ontvangen na uitoefening van de optie ruim ƒ 10 minder. De slotkoers van Oldelft was maandag ƒ 168, zodat een nieuw aandeel Delft Instruments op ƒ 42 uitkwam. Als de contante uitkering van ƒ20,50 daarbij wordt geteld, komt de prijs voor een aandeel/certificaat Enraf-Nonius uit op ƒ 62,50, ruim ƒ 10 minder dan het optie-aanbod van ƒ52. De slotkoers Enraf-Nonius bedroeg maandag ƒ 52,80.

De Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM), grootaandeelhouder bij beide bedrijven en in het bezit van 161.335 aandelen Enraf, staat positief tegenover de fusie en de voorgestelde ruilverhouding. Daardoor is zeker dat 541.935 aandelen/certificaten Enraf voor inruil worden aangeboden, ofte wel 47,7 procent van het bestaande kapitaal van Enraf van 1.134.900 stuks.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.