+ Meer informatie

Kard. Wyszynski (79) overleden

Geestelijke leider van Polen

3 minuten leestijd

WARSCHAU — De primaat van de Poolse Rooms-Katholieke kerk, kardinaal Stefan Wyszynski, is donderdag overleden. Wyszynski leed aan maagkanker. Hij was 79 jaar. Het Poolse episcopaat maakte donderdagmiddag via een communiqué bekend dat de begrafenisplechtigheid zal worden gehouden aanstaande zondag.

Met het bekendworden van Wyszynski's overlijden brak donderdag (Hemelvaartsdag) voor de 36 miljoen Poolse burgers een periode van rouw aan. Als leider van de Poolse RoomsKatholieke gemeenschap beschikte Wyszynski over een bijna ongeëvenaarde invloed voor een primaat in een land van Oost-Europa,

Kardinaal Wyszynski overleed als gevolg van een maagtumor die zich de laatste twee maanden snel had verspreid. De Poolse burgers, voor wie Wyszynski een vaderfiguur en een beschermer was, hadden de stem van hun kardinaal voor de laatste keer gehoord via een boodschap op de band, uitgeizonden door de Poolse radio op de dag na de aanslag op de Paus. Zijn rijke, welluidende stem, die de Polen zo vaak en zo onbevreesd hadden horen vragen om mensenrechten en kerkelijke vrijheden, was zwak en onvast.

Rouw

De Poolse staatsradio zond de gehele dag klassieke muziek uit, kerkklokken galmden in het gehele land en de gelovigen dromden samen om te bidden en de laatste eer te brengen aan de aartsbisschop.

In een telegram, waarvan de tekst door het Vatikaan was gepubliceerd zei de Paus dat hij „verenigd is in droefheid en gebed met de gehele kerk van ons vaderland en met al mijn landgenoten." Wyszynski was „onze geliefde broeder, een grote zoon van de kerk en van onze natie."

Als primaat van de Poolse RoomsKatholieke kerk gedurende bijna 33 jaar, was kardinaal Wyszynski de geestelijke leider van een hele genoratie die opgroeide onder een officieel atheïstisch communisme, maar die weigerde te breken met haar christelijk verleden.

Hij leidde zijn kerk door de donkere dagen van stalinistische vervolging toen hijzelf drie jaar lang werd vastgehouden, maar waarna hij toch uiteindelijk de overwinning kon smaken met de verkiezing van een Poolse Paus.

De kerk steeg onder Wyszynski ook tot een positie van ongeëvenaarde invloed, zeker gedurende de arbeidsonrust van vorige zomer en het ontstaan van de vrije vakbeweging „Solidariteit".

Vakbond

Wyszynski speelde daarbij een bemiddelende rol tussen de staat en de arbeiders die zich verenigden in „Solida-. riteit". Deze vakbond staat — nog steeds — onder leiding van de zeer behoudende Rooms-Katholieke Lech Walesa.

Wyszynski, die zowel met vertegenwoordigers van de staat als met vertegenwoordigers van „Solidariteit" ontmoetingen had, liet herhaaldelijk weten dat hij achter de vakbond stond. Hij was het ook die van de regering erkenning eiste van een aparte, onafhankelijke vakbond voor boeren.

Wyszynski laat in Polen een verenigde, krachtige en van zelfvertrouwen stralende kerk achter. Maar kennelijk geen opvolger van hetzelfde postuur als hijzelf. De kardinaal-aartsbisschop van Krakow, Macharski, neemt de zaken waar, terwijl de Paus in samenspraak met autoriteiten van kerk en staat in Warschau een opvolger uitKardinaal Wyszynski.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.