+ Meer informatie

"NEDERIAND MOET LID VAN DE NAVO BLIJVEN"

2 minuten leestijd

Nederland moet lid van de NAVO blijven. Dat vindt volgens een NIPO-enquête 76 procent van de 760 ondervraagde personen. „Uittreden", zei 9 procent en 15 procent had geen oordeel.
Van de PvdA-stemmers wil 76 procent lid blijven en 12 procent is voor uittreden, bij de PPR-stemmers waren deze percentages resp. 61 en 39. Slechts zeer weinig aanhangers van de VVD, KVP en ARP en CHU zijn voor uittreding (3-6 procent). De aantallen van de aanhangers van deze partijen die voor het lid-blijven zijn, luiden als volgt: VVD 92, CHU 87, ARP 81, KVP 77 procent.
In april 1969 werd een soortgelijke enqête gehouden. Toen was 65 procent voor NAVO-lid blijven, 13 procent voor uittreden en 22 procent had geen mening.

Voorts verwachtte 77 procent van de ondervraagden dat Nederland in de NAVO zal blijven zo lang het Atlantisch bondgenootschap blijft bestaan. Uittreden werd verwacht door 8 procent, geen mening had 15 procent. Van de PPR-stemmers verwachtte 17 procent uittreding, maar 70 procent van de aanhangers van deze partij denkt dat ons land lid zal blijven.
Volgens 70 procent van de ondervraagden is het nodig dat er een militair tegenwicht bestaat tegenover Rusland. Niet nodig, zei 14 procent en 16 procent had geen oordeel.
Van de PvdA-stemmers was 72 procent voor en 16 procent vond het tegenwicht niet nodig. VVD 81 en 8 procent; ARP 83 en 3 procent; CHU 92' en 5 procent; PPR 57 en 35 procent.
Het cijfer van degenen die geen oordeel hadden, lag het hoogst bij de KVP-ers 27 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.