+ Meer informatie

Ned. Ger. Kerken in Frankrijk verfransen

2 minuten leestijd

Vrijwel onopgemerkt is een Nederlandse Gereformeerde kerk in Frankrijk, behorende tot de classis Dordrecht van de Gereformeerde Kerken in Nederland, uit dit kerkverband verdwenen en toegetreden tot de Hervormde kerk van Frankrijk Het gaat hier om de geref. kerk van Chatillon-Coligny. De naburige Geref. kerk van Sens zal dezelfde weg gaan.

De Geref. plaatselijke kerk van Chatillon—Coligny (departement Loiret) ten z.-oosten van Parijs, is ontstaan na de aardoliecrisis in 1956 ten gevolge van de Britse-Franse gewapende actie tegen Egypte om het Suezkanaal in Europese handen te houden. Het werd voor de naar Frankrijk geëmigreerde Ned. boeren rondom Chatillon moeilijk zondags naar hun kerk in Sens (departement Yvonne) te gaan. Het houden van eigen kerkdiensten leidde tot het institueren op 15 dec. 1957 van een nieuwe plaatselijke gemeente, (kerk) binnen de geref.classis Dordrecht.
Het Frans spreken van de (kleln)kinderen van de betrokken emigranten en de verdere integratie in de nieuwe omgeving hebben er tenslotte tot officiële verfransing geleid; Chatillon—Coligny (met een kerkzaal ingericht met steun van prinses Wilhelmina, nazaat van Willem de Zwijger, die met Louise de Coligny was getrouwd) is toegetreden tot de Hervormde kerk van Frankrijk en de gemeente van deze Franse kerk ter plaatse geworden.
Chatillon—Coligny was voor de dienst des woords gecombineerd met de Geref. kerk van Sens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.