+ Meer informatie

Rijssen brengt wateroverlast in kaart

2 minuten leestijd

RIJSSEN - De gevolgen van de overvloedige regenval die Rijssen de afgelopen zomer vier keer getroffen heeft, zijn door de gemeente in kaart gebracht.

Wethouder J. Ligtenberg (SGP) van openbare werken presenteerde gisteren een plan van aanpak, dat hij volgende week donderdag aan de burgers voor wil leggen.

Dat het water in onbeheersbare hoeveelheden de lagere gedeelten langs de spoorlijn heeft opgezocht, bleek uit de toelichting en het kaartmateriaal van rioleringsdeskundige Ten Bolscher. Toch komen brandweer en gemeente tot de conclusie dat op wolkbreuken van dergelijke omvang geen rioleringsstelsel berekend is. De gemeente legt zich daarom toe op maatregelen om het water in de lager gelegen delen van de stad sneller af te voeren door meer sloten te graven en de bestaande sloten waar mogelijk te verbreden. In de hoger gelegen delen van Rijssen moet het water juist langer worden vastgehouden. "Dat kan door nog meer hemelwater niet via het riool af te voeren maar te infiltreren in de bodem. Ook wordt eraan gewerkt om overvloedig hemelwater af te voeren naar zogenaamde opvanggebieden."

Volgens Ligtenberg wordt een aantal maatregelen uit het gemeentelijk rioleringsplan nu naar voren gehaald. "Het maken van bergbezinkbassins wordt uitgesteld en in plaats daarvan worden op plaatsen waar knelpunten zaten rioleringsbuizen met een grotere diameter geplaatst." Brandweercommandant Wolterink zegt dat de brandweer maatregelen voorbereidt om bij calamiteiten het water sneller af te voeren.

Als alle kosten volledig worden doorberekend, zou dit de komende drie jaar volgens Ligtenberg leiden tot een verhoging van het rioolrecht van 6 tot 7 euro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.