+ Meer informatie

Dierenbescherming laakt proef met koeien

Niaba wil geen nieuwe wetten

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — De Dierenbescherming is verontwaardigd over het plan van het Leidse bedrijf Gene Pharming om drachtige koeien waarbij de genetische manipulatie is mislukt, te laten aborteren. Met dit „gehannes" wordt weer aangetoond dat dieren door voorstanders van genetische manipulatie als „wegwerpartikelen" Vorden beschouwd, aldus een woordvoerster van de Dierenbescherming.

Gene Pharming heeft bij zo'n vijftig drachtige koeien een genetisch experiment uitgevoerd. Doel daarvan was de kalveren beter bestand ,te maken tegen uierontsteking. Nu de proef volgens Gene Pharming is mislukt, vormen de dieren een financiële last voor het bedrijf. Het wil ze daarom verkopen. Dat zou beter kunnen als ze eerst geaborteerd werden.

Het ministerie van landbouw, dat eigenaar is van de koeien, laat weten dat het verzoek van Gene Pharming om de koeien te aborteren of te verkopen, niet zal worden gehonoreerd. De Dierenbescherming is blij met die mededeling.

Ze ziet echter de poging om „gezonde dieren te aborteren, juist omdat ze gezond —dat wil zeggen: niet genetisch gemanipuleerd— zijn" als het zoveelste bewijs dat genetische experimenten met dieren niet door de beugel kunnen.

Dat blijft zeker het geval zo lang „de grenzen van wat wel en niet kan" nog niet zijn vastgelegd, zo stelt de organisatie. Ze plaatst verder vraagtekens bij de bewering van Gene Pharming dat al tijdens de dracht van de koeien kan worden vastgesteld dat de genetische proeven zijn mislükr.

Stoppen

Minister Bukman van landbouw is overigens niet van plan de overheids^ bemoeienis met genetische proeven te stoppen, zo heeft hij vorige week aan de Tweede Kamer laten weten. D66, Groen Links en SGP hadden om die stopzetting gevraagd.

De voorzitter van de Nederlandse Industriële en Agrarische Biotechnologie Associatie (Niaba), J. Veldhuyzen van Zanten, wil geen nieuwe wetten voor de regulering van biotechnologie. Het, invoeren van bij voorbeeld een wet op genetisch gemodificeerde organismen of een wet op genetische modificatie bij dieren werkt onnodig stigmatiserend.

Het opnieuw overhoop halen kan de huidige rechtszekerheid schaden. De omgang met biotechnologie is volgens Veldhuyzen van Zanten al verantwoord geregeld. De voorzitter van de Niaba zei dat gisteren op de jaarvergadering van de associatie in Scheveningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.