+ Meer informatie

Kamper verleden is nog onvoltooid

Raadslid Adema: Informatiebord op Terschelling nog maar het begin

3 minuten leestijd

KAMPEN - Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan voor het Kamper CDA-raadslid Cor Adema. Vorige week werd op het Waddeneiland Terschelling een informatiepaneel onthuld dat verwijst naar de geschiedenis van de stad Kampen, de Kamper Kogge en de Boschplaat, een grote zandplaat in de Waddenzee, die in vroeger eeuwen het "Camper Sandt" heette. Toch wil Adema meer: "Ook in Kampen zelf moeten informatieborden komen."

Adema vertelt in zijn tuin, met rondom zich een stapel boeken en oude landkaarten, dat Kampen geschiedkundig gezien een band heeft met Terschelling. In 1323 leverde Kampen balken en stenen voor de voorloper van de Brandaris op Terschelling. "Op 28 september 1323 sloot de stad Kampen een overeenkomst met Claes Popma en zijn mederichters "van de Schellinghe" om een "Voorhuys" (vuurtoren) of "eyn merke" (baken) op Terschelling te bouwen. Dit was dus de voorganger van de Brandaris en het begin van het huidige dorp West-Terschelling."

Het idee om een paneel bij de Boschplaat op Terschelling te krijgen ontstond enkele jaren geleden, tijdens de bouw van een replica van een kogge in Kampen. "Daarnaast speelt de band mee die ik heb met het eiland", aldus Adema. "Ik ben in de boeken gedoken en kwam er al snel achter dat Kampen historische banden heeft met Terschelling. Oud-burgemeester Kleemans van Kampen zei het in 1994 al: Kampen heeft op Terschelling het licht gebracht."

Rijke handelsstad

Het nu aangebrachte paneel vertelt iets over het verleden van Kampen als rijke handelsstad. "Wie nu in Kampen komt, kan nog steeds in de honderden monumenten sporen ontdekken van het handelsverleden. In de vroege Middeleeuwen maakte de plaats, profiterend van haar ligging aan de monding van de IJssel, dankbaar gebruik van de zakelijke mogelijkheden die de aansluiting van de stad bij de Hanze bood." Welvarende Kampenaren hadden honderden koggen, waarmee hout, stenen, wol en zelfs haring werd vervoerd.

De koggen waren grote houten eenmaster-zeilschepen met een laadvermogen tot 100 ton. Op weg naar andere havensteden, die vooral rondom de Oostzee te vinden waren, kwamen de kogges langs de zandplaat bij Terschelling. Om de schepen niet vast te laten lopen, zorgde het toenmalige stadsbestuur voor betonning van de vaargeul en voor de plaatsing van wilgentakken langs de oevers. Zo ontstond het Coggendiep, een vaargeul waardoor de koggeschepen ongehinderd naar hun bestemming konden varen. Een instantie als Rijkswaterstaat was er in die tijd nog niet en de stad moest voorkomen dat haar positie als voornaam handelsoord verzwakt werd.

In de 19e eeuw raakte het Coggediep in onbruik, doordat het dichtstoof

met zand. Door het aanleggen van een stuifdijk (1920-1937) kwam de zandplaat aan Terschelling vast te liggen. Daarna heeft de Boschplaat zich ontwikkeld tot een voor Europa uniek natuurgebied.

Door de eeuwen heen is volgens Adema toch een band tussen Kampen en Terschelling blijven bestaan. "Dat blijkt wel uit het feit dat nu nog steeds schepen van de 'Bruine vloot' met toeristen op het eiland varen." Hij vindt daarom ook dat er langs de IJsselkade aandacht moet komen voor de handelsschepen die daar vroeger aanmeerden. Adema: "Het Van Heutszplein, tussen de IJsselkade en de Oudestraat, zou Koggeplein moeten gaan heten. Daar meerden immers in het verleden altijd de koggeschepen aan."

Kamperhuis

Het raadslid is er daarmee nog niet. Weliswaar is er nu een paneel geplaatst op Terschelling, maar Kampen moet dergelijke informatievoorzieningen nog ontberen. "Dat kan niet", zo vindt hij. Aan de IJsselkade moeten ook panelen komen, met daarop de geschiedenis van Kampen, maar ook van de steden waarmee Kampen in het verleden een handelsrelatie had. "Zo staat in het Belgische Brugge onder andere nog het Kamperhuis, waar de reders overnachtten. Die historische feiten verdienen absoluut een informatiebord", aldus Adema.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.