+ Meer informatie

Cebeco intensiveert activiteiten in SU

2 minuten leestijd

DEVENTER (ANP) - Cebeco International Projects in Deventer, een dochteronderneming van de landbouwcoöperatie CebecoHandelsraad, gaat de komende vier jaar haar landbouwactiviteiten in de Sowjet-Unie intensiveren. Een delegatie van Cebeco heeft hiertoe deze week in Siberië een intentieverklaring getekend.

Met de autoriteiten in de Siberische regio Kemerovo is overeengekomen dat Cebeco enkele projecten zal starten op het gebied van de aardappelteelt, de tuinbouw en de melkveehouderij. Daarvoor worden vanuit Nederland zaaizaden, pootgoed, fokvee, landbouwmachines, gewasbeschermingsmiddeleri en bewaarinstallaties geleverd. Daarnaast worden er Nederlandse boeren en boerenzoons ingeschakeld voor de begeleiding van de projecten.

Verder heeft Cebeco afspraken gemaakt over de mogelijke oprichting van een joint venture voor de pootaardappelteelt en over de eventuele begeleiding van een varkenshouderijproject. Ook wordt bekeken of het mogelijk is in licentie landbouwmachines te gaan produceren in voormalige fabrieken van het militair-industrieel complex.

In totaal is met de projecten in 1992 een omzet van 50 miljoen gulden gemoeid. Cebeco wordt betaald uit de opbrengst van de kolenexport en van de metaalproduktie in Kemerovo.

Kemerovo is een gebied dat drie keer zo groot is als Nederland en 3,5 miljoen inwoners telt. In de regio is ook het Koezbassbekken met zijn vele kolenmijnen gelegen. Momenteel heeft Cebeco al twaalf projecten lopen in Kemerovo, die in totaal een oppervlakte van 1300 hectare landbouwgrond beslaan.

De landbouw in de Sowjet-Unie kampt met grote problemen. Met name de opslag en het transport van geoogste landbouwgewassen zijn zeer slecht geregeld. Zo blijkt elk jaar weer een groot deel van de aardappeloogst te zijn verrot, voordat deze bij de consument terechtkomt.

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats op woensdagavond, toen duidelijk was geworden dat de staatsgreep in Moskou was mislukt. Volgens directeur J. de Boer van Cebeco International Projects hebben de gebeurtenissen in Moskou echter geen enkele invloed gehad op het verloop van de onderhandelingen..

„Zuiver technisch"

„Wij bemoeien ons niet met politiek, maar zijn zuiver geïnteresseerd in de technische verbetering van de landbouw en voedselproduktie. Op het hoogtepunt van alle commotie in Moskou waren wij juist bezig met de bezichtiging van een grote militaire fabriek, om te zien of het mogelijk is daar landbouwwerktuigen te produceren".

Cebeco Handelsraad is volgens De Boer al een aantal jaren actief in de Sowjet-Unie. Momenteel is het bedrijf betrokken bij een tiental grote projecten, verspreid over het hele land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.