+ Meer informatie

ZVI NEVO

2 minuten leestijd

voor 3 gulden, „en dan heb je de hele dag geen trek meer"._ Er zijn hotels in de klasse van één tot vijf, campings en christelijke gasthuizen. De strenge veiligheidsmaatregelen worden door sommigen als een last beschouwd, vooral door degenen die een extra grondige check krijgen, omdat ze klaarblijkelijk het wantrouwen van het veiligheidspersoneel opwekken. Nevo geeft toe dat passagiers hierdoor soms het vliegtuig missen (en overgeboekt worden naar andere toestellen), maar ontkent de berichten dat sommigen hun camera's niet mochten meenemen.

Amsterdam

Het ministerie van toerisme houdt zich overigens niet bezig met de veiligheidszaken, maar als er klachten zijn, mogen de mensen hier altijd aankloppen. In dat geval kan een klacht worden doorgegeven aan de betrokken instanties. „Maar als mensen in het vliegtuig stappen, weten ze in elk geval dat ze veilig zijn en dat er niets kan gebeuren", zegt hij. „De route van Amsterdam naar Tel Aviv en vice versa is veilig en zo lang als wij ons kunnen herinneren is er nog nooit iets gebeurd".

Zvi Nevo vertelt dit allemaal op zijn kantoor in het centrum van Jeruzalem. Voordat we dat kantoor binnengingen, waarschuwde hij: „Kijk niet naar de rommel". Nu wordt dat vaak gezegd, maar deze keer was het niet overbodig: hij is bezig zijn kantoor op te ruimen om plaats te maken voor iemand anders. Op de tafels liggen ordners en stapels papieren. Hij zegt over de hele wereld te hebben gereisd, maar Amsterdam heeft hij nog nooit gezien. Eerst zal hij daar worden gestationeerd voor één jaar; als alles goed gaat, blijft hij een jaar of vier. „Ik zie erg uit naar mijn nieuwe diensttermijn in Nederland", zegt hij. „Theoretisch weet ik nu waar de Nederlandse steden liggen, maar ik weet niet hoe ze eruitzien''.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.