+ Meer informatie

Nederlanders actief bij uitbreiding zone

Zomerpaleizen Saddam zijn gevoelig punt

4 minuten leestijd

ZAKHO (ANP) — De elfde en dertiende compagnie van het korps mariniers dat zicli in Irak bevindt, heeft meegedaan aan de geallieerde actie om de veiligheidszone verder oostwaarts uit te breiden. Dat zei kolonel der mariniers E. Klop in de Iraakse stad Zakho, vraar eerder op de dag 250 Nederlandse militairen van de landmacht arriveerden.

De zone die onder controle van de geallieerden staat, strekt zich nu uit over een lengte van honderd bij zestig kilometer. In oostelijke richting is de veiligheidszone met ongeveer zestig kilometer uitgebreid. Ook het stadje Amadiyah valt binnen de zone. „De actie verliep voorspoedig en geheel volgens plan", aldus de kolonel. Officieel begon de operatie om zeven uur in de ochtend, maar eerder in de nacht was al een groep mariniers per truck richting Batufa vertrokken, 40 kilometer ten oosten van Zakho. Een tweede groep mariniers zou om half acht per helikopter vertrekken om een aantal bruggen te bezetten. Wegens de dichte mist werd het vertrek enkele uren vertraagd.

„Voordat de actie begon, was er veel politieke besluitvorming aan vooraf gegaan", aldus Klop. Zo is de kwestie „van tevoren besproken met de Irakezen om eventuele confrontaties te voorkomen". Toen de geallieerden kwamen, trokken de Irakezen zich terug. Een gevoelig punt blijft echter een drietal zomerpaleizen van Saddam Hoessein die zich in dat gebied bevinden. „Wij proberen die paleizen buiten de zone te houden om het prestige van Saddam niet te zeer te schaden".

Met rust laten

De Amerikaanse generaal John Shalikashvili ("Shali" in de soldatenmond) die de gehele geallieerde operatie in Irak leidt, heeft opdracht gegeven de paleizen met rust te laten. Die worden bewaakt door leden van de Republikeinse Garde, Saddams elitetroepen en lijfwacht. „Het is Iraaks gebied en tot op een bepaalde hoogte kunnen wij aan Iraks wensen tegemoet komen, zo lang dit niet de vluchtelingen benadeelt", aldus Shali tijdens een persconferentie in Zakho.

Het is nog niet duidelijk of Dohuk ook wordt opgenomen in het door de geallieerden beveiligde gebied. Volgens Klop bestaat hiervoor wel een plan, maar of dit ook wordt uitgevoerd weet hij niet.

De eerste 250 militairen van de landmacht die gisteren in Zakho aankwamen, blijven daar voorlopig. Morgen komen de resterende 350 militairen. Dan wordt ook een begin gemaakt met de opbouw van een Nederlands kamp op 500 meter van het Amerikaanse kamp nabij Zakho. Het Nederlandse kamp wordt het tweede dat de geallieerden bouwen. Naast het opzetten van de tenten zal het elfde genie-bataljon onder leiding van luitenant-kolonel M. Uriings zich bezighouden met de aanleg van watervoorzieningen en sanitair. „Zij zijn geheel uitgerust om een compleet dorp op te zetten", aldus de kolonel, die het bevel voert over de landmacht en de mariniers.

Tussenstations

Als het kamp eenmaal is opgericht, ziet Klop nog voldoende taken voor de landmacht. Zo kunnen de geniesoldaten worden ingezet om de woonhuizen van de vluchtelingen weer veilig te maken door mijnen onschadelijk te maken. Daarnaast kunnen zij meehelpen met het herstel van het elektriciteitsnet en de watervoorziening in de stad.

Het is volgens Klop nog onduidelijk hoeveel tentenkampen er in totaal zullen komen. „Het hangt er ook vanaf wat de Koerden willen. Of zij direct naar hun huizen in de steden en dorpen gaan of niet. Maar dit is op korte termijn schier onmogelijk omdat er veel kapot is dat eerst hersteld moet worden". De kampen zullen waarschijnlijk vooral dienst gaan doen als tussenstations. De kolonel verwacht dan ook dat de meeste te bouwen kampen een stuk kleiner worden dan aanvankelijk was gepland. Eenmaal in de kampen kunnen de vluchtelingen bekijken of de kust veilig is en of zij naar hun huizen kunnen terugkeren.

Ook het huidige kamp lijkt een doorgangskamp te worden. Volgens Amerikaanse militairen zijn er al zo'n 3000 vluchtelingen naar toe gegaan, maar is zeker de helft al weer verder getrokken naar hun huizen in Zakho en omgeving.

Intussen wordt het kamp nog steeds uitgebreid. Gisteren was een deel van de vijftiende compagnie van de Nederlandse mariniers bezig met het weer overeind zetten van de legertenten die de afgelopen nacht bij een storm en wolkbreuk waren omgewaaid.

De pas gearriveerde Koerden zijn zeer tevreden over het nieuwe kamp. Het zijn vooral de inwoners uit verder gelegen plaatsen die hier blijven. Een vrouw uit Dohuk vraagt zich echter af hoe zij moet koken. De geallieerden zijn namelijk vergeten de vluchtelingen van brandstof te voorzien. Sommige mensen hebben daarom al hun toevlucht genomen tot het hout dat bestemd is voor latrines. Een ander nadeel is dat de tenten zo dicht op elkaar staan dat er tussen in al snel uitgesleten voetpaadjes ontstaan vol modderwater. De op blote voeten lopende kinderen lopen nu dan ook rond met schoentjes van klei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.