+ Meer informatie

Onderzoek naar dood van bevers in de Biesbosch

1 minuut leestijd

WERKENDAM - Er wordt een tuxologisch onderzoek ingesteld naar de dood van een aantal bevers in de Biesbosch. Een reden zou de grote hoeveelheid cadmium in de schorsen van de wilgen kunnen zijn.

De afgelopen twee jaar zijn er negen van de ruim 20 uitgezette bevers doodgegaan. Twee van hen kwamen om in scheepsschroeven. In de andere gevallen was er sprake van long- en leverziekten en infeclleverschijnselen. Omdat bekend is dat zich in de Biesbosch grote hoeveelheden cadmium bevinden, wordt nu nagegaan waaraan ze dood zijn gegaan.

In sommige wilgen is recent honderdmaal de toegestane hoeveelheid cadmium aangetroffen. Deze giftige stof is afkomstig van twee Belgische fabrieken. In kringen van Staatsbosbeheer wordt niet uitgesloten dat de bevers niet alleen door de cadmiumhoeveelheden zijn doodgegaan. „Het betrof steeds niet zo lang uitgezette dieren die zich aan de rand van door andere bevers bevolkte gebieden begaven. Een beetje gestresste beesten die misschien ook wel door afgenomen weerstand de ziektes hebben opgelopen", aldus een woordvoerder. De afname van de beverpopulatie werd vorige jaar enigszins vergoed door de geboorte van twee jongen. Verwacht wordt dat dit voorjaar twee of drie bevervrouwtjes jongen ter wereld zullen brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.