+ Meer informatie

Merkwaardige planten

"Over Groei & Bloei gesproken": boeiend boek

3 minuten leestijd

„Tuinplanten zijn veel meer dan groene of soms gekleurde ob

jecten waarmee men een buitenruimte kan aankleden. Het zijn
levende organismen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben". Zo begint het woord vooraf in "Over Groei & Bloei gesproken", een nieuw boek in de bekende reeks De Groenboekerij van Zomer en Keuning. Het is een boek over planten en bloemen dat tussen het vele wat er op dit gebied is een aparte plaats inneemt.

In "Over Groei & Bloei gesproken" zijn artikelen gebundeld die eerder zijn verschenen in het maandblad van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. Dat blad heet "Groei & Bloei". Direct valt op dat er veel tamelijk onbekende en bijzondere soorten worden besproken. Zoals bij voorbeeld de Chileense Eccremocarpus en de Cobaea uit Midden-Amerika. Maar er zijn ook goede bekenden bij, zoals de kornoelje en het groot hoefblad.

Het bijzondere van dit boek is dat de beschrijvingen niet blijven steken in botanische bijzonderheden. Die gegevens kunnen niet worden gemist om het boek bruikbaar te maken voor mensen die uit de vele soorten planten een keus willen maken voor eigen tuin. Maar er kan over planten veel meer worden verteld. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal en dat wordt door de auteurs ook gebracht.

Eigen verhaal

Soms gaat zo'n verhaal over mensen die in allerlei werelddelen zoeken naar nieuwe tuinplanten. Die maakten vaak moeilijke en avontuurlijke tochten. Ook wordt geschreven over de bijzondere samenwerking die er kan zijn tussen plant en dier voor de bestuiving van de bloemen. Planten en bloemen zijn in de symboliek gebruikt en ook door schilders graag als model gekozen. Dergelijke bijzonderheden maken de tekst levendig.

Om sommige planten zijn legenden geweven, zoals om de merkwaardige Judasboom. Dat is een aanwinst voor wie iets heel aparts wil hebben, in zijn tuin. De boom staat bekend als niet winterhard, maar dat blijkt wel mee te vallen. Men kan in dit boek lezen over de familie van de boom, over de bloemen die tot op armdikke takken verschijnen en over het merkwaardige blad. Ook wordt duidelijk beschreven hoe men de boom moet behandelen.

Boeiende tekst

Op deze afwisselende manier worden ook de andere soorten beschreven. Dat zijn er veel, uit alle windstreken vandaan. MerkwaardiDe titelpagina van "Over Groei & Bloei gesproken". ge en boeiende planten. Daarover wordt ook boeiend geschreven. Het boek is geïllustreerd met fraaie aquarellen. De adressenlijsten van leveranciers en verenigingen en het register zijn praktisch. De grafische uitvoering is zoals dat van de uitgever in Ede bekend is: goed. N.a.v. "Over GroeiL& Bloei gesproken", door Wp-t Nieuman en Dick Smit; uitg. Zomer & Keuning Boeken BV, Ede; 96 blz., prijs 32,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.