+ Meer informatie

Hoe erg de pijn is hangt mede af van onze uitieg

3 minuten leestijd

Pijn is een veel voorkomende klacht in de huisartsenpraktij k.Regelmatig wordt de huisarts geconsulteerd omdat de patiënt ergens in het lichaam pijn ervaart. Wat is pijn en waarom is het zo belangrijk om ermee naar de huisarts te gaan?

Meneer Petersen komt op het spreekuur en geeft aan dat hij zo'n keelpijn heeft. Hij voelt zich wat rillerig en vraagt om een kuur, omdat het wel weer angina (keelontsteking) zal zijn. Voor Petersen is de keelpijn een signaal dat er mogelijk weer een keelontsteking aan het ontstaan is. Omdat hij er vorige keren nogal ziek van is geweest, probeert hij dit nu zo mogelijk te voorkomen door een kuur te gaan halen.
Een vader belt dat zijn dochter Jolanda gevallen is tijdens het rolschaatsen. Ze kan niet op haar linkerbeen staan. Bij onderzoek blijkt ze een spiraalbreuk opgelopen te hebben. Haar been wordt gespalkt. Voor Jolanda is de pijn na het vallen een reden om het linkerbeen niet te gebruiken. Dit is erg belangrijk want door erop te lopen zou een botbreuk kunnen gaan "disloceren" (een afwijkende stand aannemen).

Hartaanval
Mevrouw De Jong is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft last van pijn op de borst en vraagt of dit kwaad kan. Pijn op de borst heeft verschillende oorzaken. Bij de vrouw bleek de pijn op de borst niet aan inspanning gebonden te zijn, waardoor iets aan het hart als oorzaak minder waarschijnlijk is. Bij nader doorvragen blijkt een vriendin van haar plotseling dood gevonden te zijn. Het bleek dat een hartaanval de oorzaak was. Dit recente gebeuren gaf aan een onschuldige spierpijn de betekenis van: „als ik ook maar geen last heb van mijn hart."
Mevrouw Sterreveld heeft last van een zeurende pijn in de buik. Het is vrijwel continu aanwezig en ze raakt er geïrriteerd door. Verder blijkt ze te tobben met de ontlasting. „Als het maar geen kanker is, dokter", is een van haar eerste zinnen. Gelukkig bleek ze bij verder onderzoek "alleen maar" last te hebben van een te trage stoelgang en daardoor een forse verstopping.

Signaalfunctie
Plotseling optredende pijn heeft vaak een signaalfunctie: Pas op, er gaat mogelijk iets mis.
De internationale associatie voor bestudering van pijn geeft de volgende omschrijving: Pijn is een onplezierige sensore en emotionele gewaarwording, gerelateerd aan actuele of potentiële weefselbeschadiging. Nu zijn er mensen die weinig pijn kunnen verdragen en mensen die heel veel pijn kunnen verdragen. Mensen die bij het minste of geringste de dokter raadplegen en mensen die veel later of nooit komen, want het gaat vanzelf wel weer over.

Uitleg
Er zijn factoren die pijn kunnen verergeren of verminderen. Een van de belangrijkste factoren is de uitleg die we aan een bepaalde pijn geven. Als we denken dat de pijn mogelijk veroorzaakt wordt door iets ernstigs, zal het "zeerder" doen dan wanneer we weten dat de pijn is ontstaan doordat we ergens tegenaan gestoten zijn.
Verdere pijndrempelverlagers zijn slapeloosheid, angst, moeheid, somberheid, eenzaamheid, verveling enzovoort. Als iemand op het spreekuur komt en zegt dat hij/zij pijn heeft, dan weet je nog niks. Net zomin als het weinig zeggend is als iemand beweert dat hij een auto heeft. Er zijn namelijk zoveel verschillende typen. Wel is het van belang om uit te zoeken wat de meest waarschijnlijke oorzaak van een pijn is. Omdat verschillende pijnen ook verschillende behandelmogelijkheden hebben. Zo heeft spierpijn een andere aanpak nodig dan bij voorbeeld hoofdpijn. De meeste pijnen worden ook genoemd naar de oorzaak: Spierpijn, botpijn, zenuwpijn, littekenpijn, infectiepijn enzovoort. Pijn bij kanker is een hoofdstuk apart. Hierover in de toekomst misschien meer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.