+ Meer informatie

Koningin opent Nat. Vakbonds Museum

De Gaay Fortman: Handhaaf vrije zondag

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Koningin Beatrix heeft gisteren in Amsterdam het Nationaal Vakbonds Museum geopend. Het museum is gevestigd in de voormalige 'burcht' van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond aan de Henri Polaklaan. De laatste bewoner was de Industriebond FNV.

Volgens burgemeester E. van Thijn is dit de meest geschikte plek die het museum en de stad Amsterdam zich kunnen wensen. In zijn toespraak schetste de burgemeester de grote samenhang die altijd heeft bestaan tussen de gebeurtenissen in Amsterdam en de ontwikkeling van de arbeidersbeweging in de rest van Nederland. Vaak gaf Amsterdam de toon aan voor landelijke ontwikkelingen. Als voorbeeld noemde Van Thijn onder andere de spoorwegstaking van 1903, die in de Amsterdamse havens begon en uitgroeide tot de eerste massale staking in het land.

Paradoxaal noemde de burgemeester het dan ook dat de reputatie van de rode stad Amsterdam nog nimmer in een standaardwerk is gedocumenteerd. Hij gaf echter toe dat de klus ook „waanzinnig ingewikkeld" is, vanwege de rijkdom aan materiaal en de vele ongeorganiseerde en spontane acties die in Amsterdam zijn gevoerd. SCHARRELVARKENSVLEES en NATUURLIJK RUNDVLEES bevatten geen groeibevorderende middelen en antibiotica. Service is ons devies.

Scharrelvieesslagerij
„Dat te boek stellen, vereist een haast bovenmenselijk analytisch vermogen en een grondige kennis van de stad".

De komst van het vakbondsmuseum leidt wellicht tot de onthulling van „nieuwe stukjes van de intrigerende legpuzzel", aldus Van Thijn, die de officiële opening van het museum op de Dag van de Arbeid ziet als het begin van een nieuwe, strijdbare toekomst en niet als het einde van de gescheidenis.

Vrije zondag

Prof. W. de Gaay Fortman -„Ik denk dat het bestuur het aardig vond om een nog levend museumstuk aan het woord te laten"- maakte van de gelegenheid gebruik om een warm pleidooi te houden voor de handhaving van de vrije zondag.

„Die moeten we niet opofferen aan wat de techniek zegt dat noodzakelijk is voor een goede economische ontwikkeling. Het principe van een rustdag in een steeds jachtiger wordende wereld moet blijven".

Tevens drukte De Gaay Fortman de vakbonden op het hart om het nieuwe arbeidsvoorzieningenstelsel goed te ontwikkelen en de koppeling van lonen en uitkeringen niet in gevaar te' brengen door te hoge looneisen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.