+ Meer informatie

Lage prijzen gunstig Yoor yarkensmesters

Rotterdamse graanmarkt

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De markt blijft hetzelfde beelf vertonen als de voorafgaande weken. Er is van allee een voldoende aanbod, ja zelfs overvloedig. Kopers wachten daarom meestentijds af. Alhoewel er voor directe levering nog wel belangstelling was, deed men het kalmpjes aan. De nieuwe drempelprijzen gaven kopers voor loco mais en ook voor aangekomen partijen maalmais een aantrekkelijke prijs te zien. Voor verdere leveringstermijnen was de be* langstelling nihil. !

(Firma A Makkreel Rotterdam}

Gerst werd voordeliger geoffreerd en ook milocon kwam op de nieuwe drempelprijs goedkoper uit. Over de lossing in de Rotterdamse havens is niets bijzonders te melden. De achterstand is nu aardig ingelopen. Het zou wel eens interessant zijn de huidige prijzen te vergelijken met die van augustus 1976. Men zou deze met grote verbazing lezen en zich in een goedkoopteparadijs wanen. Er is enorm veel veranderd. Voor de varkensmesters is het gelukkig erg gunstig. Iets hogere vleesprijzen en lagere voerprijzen.

Een matte stemming bleef de veekoekenmarkt beheersen. Men koopt hier wat men voor spoedig verbruik nodig heeft en er worden wat ,,geefposten" ingedekt, maar de ware animo blijft weg. De durf ontbreekt en er zijn geen tekenen die er op wijzen dat er mternationaal veel te gebeuren staat. Van overal zijn de oogstberichten gunstig, ook van achter het ijzeren gordijn. Er zullen dus bepaald geen lacunes gaan ontstaan. Zo bleef men dicht bij huis en bleven de omzetten over het geheel genomen tegenvallen.

Cocos veranderde weinig en slechts een hogere dollar deed de prijzen fractioneel oplopen. Later zakte dit evenwel weer op het oude niveau terug. Lijnprodukten waren uitgesprokeli flauwer. Afladingen en boten scheelden nogal wat bij vorige week. Soms was er interesse voor een spoedige boot. Maisgluten bleven voor lage prijzen geoffreerd. Op termijn liepen soms door koersverschillen van de dollar de prijzen wat heen en weer.

Erg geschikt was Hollands raapschroot aan de markt. Het binnenlaii'd werd er echter niet warm of koud van. Voor palmprodukten werden biediiigen gevraagd, die echter niet loskwamen, i

De soyaschroot volgt een geheel ei-, gen weg. Midden van de week was het niveau zodanig dat er schoorvoetend weer kopers in de markt kwamen. Hogere koersen in Chicago deden de prijzen direct snel oplopen voor de oüdè oogst en iets minder voor de nieuwe. Dit verminderde evenwel snel de koojjiinteresse. Chicago lijkt een blikken pannetje te worden: zo heet z6 koud. Het ware geloof in'een vaste soyamarkt is er goed uit. Toch is eens het dieptepunt bereikt. Men is daar momenteel heel wat dichterbij dan een maand geleden.

De voorraden derivaten en molenajj vallen in het binnenland zijn erg groot. Ook lopen er nogal wat dure voorko.t pen, waar nu aan de lopende band vait aangediend wordt. Dit moet wegge: werkt worden en dat gaat slechts inèt erg vee! pijn, moeite en grote prijsverschillen. Voor januari/april '78 levering en aflading staat men bepaald ook niet te trappelen van ongeduld. Zó bleef de afvallen- en derivatenmarkt slecht gestemd. '^ Met tapioca is het ook halen es brengen, maar voor de mesten is het brengen dan halen. De prijzen zijn bijzonder laag en ook op november/maart koopt men transito en ingeklaard voor zeer interessante prijzen.

Pulp blijft het zorgenkind van dé handel. Voor direct is er nog steeda veel te veel en met de nieuwe campagne steeds dichterbij komend, verlaagde de suikerfabriek haar prijzen. Een scala van andere pulpsoorten zit ook' hier de handel dwars en USA, Spaanse, Franse en Duitse pulppellets op wintermaanden deed geen goed aan de vraag naar Hollandse campagne pulp* pellets, terwijl de citrusprijzen voor dif reet abominabel laag zijn. De winteraflading is citrus tov de gewone pulp té duur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.