+ Meer informatie

Einde aan vijftien dagen onzekerheid

Onverwachte ontknoping Consulaat

4 minuten leestijd

AMSTERDAM

Na het einde van het gijzelingsdrama in Amsterdam was in de buurt de spanning gebrolcen. Mensen kwamen in grote aantallen op straat, lachten en spraken weer ontspannen met elkaar. Hier en daar werd uit huizen in de omgeving de vlag uitgestoken.

Talrijke mensen stonden te kijken naar het gebouw waar ruim twee weken en precies 361 uur de gijzelaar.? hebben gezeten.

Hieronder volgt een overzicht van de bezetting van het Indonesische consulaat, waar donderdagmiddag 4 december zes gewapende mannen naar binnen stormden en een aantal mensen, onder wie kinderen, in gijzeling namen.

12.20 uur: 2!es 'gewapiende mannen stormen naar binnen bij het consulaat aan de Brachthuijzerstraat in Amsterdam-Zuid. Vlak daarna horen omwonenden schoten. De onmiddellijk gealarmeerde politie zet de wijk af.

12 30 uur: Drie mannen proberen zich via een touw uit een raam op de tweede verdieping in veiligheid te stellen. Twee komen goed weg, de derde wordt tn de nek geschoten terwijl hij het raam van de eerste etage passeert. Hij valt van enkele meters op de grond en wordt ernstig gewond weggedragen.

13.30 uur: Politie met karabijnen versterkt de afzetting rond het consulaat. Iemand gooit uit het consulaat een briefje op straat. Pas na enige tijd wordt het door een politieman weggehaald.

13.30 uur: De politie denkt dat er 25 gijzelaars zijn, onder wie 10 kinderen van het Indonesische schooltje, gevestigd in het consulaat. Onder de gijzelaars bevindt zich niet de Indonesische Consul-Generaal.

14.07 uur: Volgens mensen die uit het consulaat wisten te ontsnappen, zijn de overvallers Zuidmolukkers, gewapend met pistolen en automatische pistolen. De Zuidmolukkers steken boven de ingang van het consulaat de vlag uit van de Zuidmolukse Republiek RMS.

14.15 uur: Een wanhopige Indonesiër probeert te ontsnappen uit een kamer op de tweede etage waar hij zich heeft verschanst Hij zit in het raamkozijn, terwijl vanuit huizen naast het consulaat matrassen op straat worden geworpen.

14.35 uur: Op het moment dat de overvallers de deur van het kamertje open schieten, springt de man naar buiten. Hij komt naast de matrassen terecht en blijft krimpend van de pijn liggen. Hij weet een hem toegeworpen touw te grijpen en wordt in veiligheid getrokken.

Later blijken de verwondingen fa-, taal te zijn: De 52-jarige Indonesische consulaatbeimbte E. Abedy overlijdt in een ziekenhuis.

15.00 uur: De eisen worden bekend: de Indonesische ambassadeur moet er bil de Nederlandse regering op aandringen, dat deze een vliegtuig beschifebaar stelt op Sohiphoi Indonesië legt alle verantwoordelijkheid in Nederlandse handen.

16.50 uur: In ruil voor een radio, een draagbare televisie en een megafoon, worden vijf Indonesische kinderen vrijgelaten. Uit hun verklaringen blijkt dat niet 25 mensen aanwezig waren tijdens de overval, maar 36 van wie 14 kinderen, waarvan er dus al snel 5 werden vrijgelaten.

20.00 uur: Vier gewonden zijn in een ziekenhuis opgenomen Hun namen worden niet bekend gemaakt. De overvallers eisen de komst van ds. Metiary of zijn schoonzoon, Pessireron, om te bemiddelen. Deze waren ook al in Beilen geweest.

23.00 uur: Laat in de avond wordt de bewaking rond het consulaat versterkt met mariniers.

VRIJDAG 5 DEC.

11.15 uur: Een geblinddoekte gijzelaar verschijnt op het balkon van het consulaat. Hij wordt onder schot gehouden door een gemaskerde Zuidmolukker en wordt aan een touw om de hals heen en weer bewogen. Dit tafereel zal zich later nog herhalen. Eerder die dag is telefonisch contact geweest tussen overvallers en autoriteiten. Na een kwartier wordt de gijzelaar weer naai binnen gehaald. Zijn verschijning was kennelijk bedoeld als een intimidatiepoging.

14 30 uur: Ds. Metiary en zijn schoonzoon arriveren in Amsterdam. Na overleg met het crisiscentrum in het hoofdbureau van politie voert ds. Metiary een gesprek in het consulaat met de overvallers en weet de vrijlating van drie kinderen te bewerkstelligen. Bij zijn vertrek uit het gebouw komen nog eens twee kinderen mee. Br zijn er dan nog zes in het consulaat.

19.00 uur: In Den Haag herhaalt premier Den Uyl dat de regering niet op de eisen van de Zuidmolukkers zal ingaan. Later willen de Zuidmolukkers een gesprek tus.sen ds. Metiary en de Indonesische ambassadeur.

19.00 uur: De voorzitter van de Vrije Zuidmolukse Jongeren, Etty Aponno, onderhandelt in het consulaat en komt met twee kinderen terug. Eerder op di^ avond is voedsel verstrekt.

ZATERDAG 6 DEC.

tn de loop van d-'- ochtend wordt voedsel naar het consulaat gebracht 'm komen de onderhandelingen op gang. Na een gesprek met Metiary en Pessireron stellen de bezetters een nieuwe eis Een gesprek tussen Metiary en een functionaris van de Indonesische 'ambassade, omdat de ambassadeur niet beschikbaar is. Dit zal de heer Soerjadi worden, chef politieke zaken van de ambassade. De dag verloopt verder rustig.

ZONDAG 7 DEC.

Na telefonische contacten, worden 45 warme maaltijden naar het consulaat gebracht. Een vrouwelijke gijze

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.