+ Meer informatie

Verloskundige Annie Vreugenhil: ,,Het is een veeleisend maar heerlijk beroep''

4 minuten leestijd

„H et belangrijkste is dat de verloskundige rust brengt. Als er door mijn aanwezigheid vertrouwen ontstaat, zal de bevalling veel beter verlopen. Ik ben er als de bewaker van het gezond gebeuren." Aan het woord is Annie Vreugdenhil, verloskundige in de gemeente Staphorst. Ze vertelt: „Het leuke van dit beroep is dat je op een hele intense manier contact hebt met mensen. Vaak is er vreugde, maar soms heb je te maken met diep verdriet. Zeker dan kan het contact ook heel goed zijn. Verloskundige is ook een heel zelfstandig beroep. Rond de geboorte heb je grote verantwoordelijkheden. Ik zie elke geboorte als een groot wonder. Voor moeder en kind. Pas als de nageboorte er is, is het kritieke moment van de bevalling voor moeder ook voorbij. Het is echt zo: „De Heere die leven gaf en leven spaarde".

Adrenaline
Bij elke huisarts of verloskundige gaat de adrenaline sneller door het bloed bij zoiets spannends als een geboorte. „Een verloskundige moet goed kunnen coördineren en besluiten. En een keiharde voorwaarde is: raak nooit in paniek. Vooral als iets fout dreigt te gaan, moet je snel en rustig kunnen beshssen en handelen. Ik zie mezelf als verloskundige niet als onmisbaar, als 'de persoon die de baby komt halen'. Ik ben blij dat ik er bij mag zijn. Bevallen is de ontknoping van een bloeiperiode. Je bent als verloskundige aanwezig om een gezond gebeuren te bewaken, een morele steun voor de aanstaande ouders te zijn en vakkundig in te grijpen als dat nodig is. Vraagbaak zijn is belangrijk. Als verloskundige in een solopraktijk ben je 24 uur per dag en zeven dagen per week oproepbaar. „Daar moet je tegen kunnen. In een groepspraktijk heb je een riant rooster en dus ook vrije dagen. Mijn familie zal mij op verjaardagen niet veel zien. En 's avonds ga ik slapen met de wetenschap: Er kan gebeld worden. Maar als dat zo is, wil ik er ook absoluut naartoe." Gemiddeld ziet Annie de moeders twaalf keer tijdens de zwangerschap. „Eerst een keer in de maand. Dan een keer in de twee/drie weken en de laatste maand elke week." Bloedonderzoek, controle van de groei van de baby, de gezondheid van de moeder en eventuele klachten worden dan onder de loep genomen.

Kweekschool
Het aantal aanvragen om geplaatst te worden op de kweekschool voor verloskundige is groter dan de plaatsingsmogelijkheid. Via gesprekken vinden selecties plaats. Wie een havoof een vwo-diploma heeft behaald kan een gesprek aanvragen. Het advies van Annie is: „Doe goed je best op school. Ze willen gemotiveerde mensen. Omdat de keus zo groot is zullen ze streng selecteren. Je schoolresultaten en je motivatie zijn heel belangrijk." Annie is van mening dat in Nederland de zwangerschap wel eens medisch overbegeleid wordt. „Zwangerschap is geen ziekte, maar een uiting van gezondheid. In Nederland is het bijna verplicht allerlei preventieve onderzoeken te ondergaan. Terwijl je eigen lichaam de meest betrouwbaren signalen afgeeft. Zo zijn we ook geschapen. Al die onderzoeken geven geen echte zekerheid. Vaak roept het angst op. Annie: „Verloskundige is een veeleisend maar heerlijk beroep." Wie wil informeren kan bellen naar de kweekscholen:
Rotterdam 010-4616381, Amsterdam 020-5124231, Kerkrade 045-5450888.

---
Hou dit in de gaten
In Nederland zijn zo'n 1200 verloskundigen werkzaam. Het merendeel heeft zich vrij gevestigd en werkt in een praktijk met een of meer collega's. Vaak kiest men de rechtsvorm van de maatschap. Dat is volgens de wet een samenwerkingsvorm van twee of meer personen die gericht is op het gezamenlijk behalen van winst. Het beroep van verloskundige is een zelfstandig medisch beroep met een eigen pittige HBO-opleiding. Als vooropleiding geldt minimaal havo met scheikunde en biologie. Per jaar melden zich meer dan 1000 studenten aan bij een van de drie opleidingen. Via een loting wordt dat aantal gereduceerd tot circa 300. Verdere selectie bestaat uit het bijwonen van de informatiebijeenkomst, het geven van een schriftelijke motivatie en selectiegesprekken. Uiteindelijk worden zo'n 30 tot 40 kandidaten per opleiding geplaatst. Met andere woorden; je moet super gemotiveerd zijn, wil je overwegen om verloskundige te worden. Verloskundigen zijn de aangewezen deskundigen om de "normale" zwangerschap, bevalling en kraambed te begeleiden. Hoewel in de opleiding uiteraard veel aandacht wordt besteed aan gecompliceerde gevallen moet een verloskundige afwijkende zwangerschappen en bevallingen overlaten aan een gynaecoloog. En dat een verloskundige prima werk doet, heb ik nog onlangs in mijn eigen gezin mogen ervaren.

Mr. J.W. Oolbekkink, stafmedewerker RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.