+ Meer informatie

Stakingsactie HTM dreigt over te slaan

Ook onrust bij andere bedrijven

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De staking van de Haagse bus- en tramlestuurders heeft geleid tot onrust bij andere bedrijven in iet stads- en streekvervoer. Volgens een woordvoerder van ie vervoersbonden FNV is het uitstralingseffect van de riTM-staking „aanzienlijk". Het rijdend personeel in het itreekvervoer verkeert in dezelfde positie als de bestuurders n het stadsvervoer. De staking in Den Haag zou best kunlen leiden tot acties in het streekvervoer, aldus de woord.'oerder.

lepelstraat l yerseke

Tel. 01131 -1539 Uw adres voor exclusieve dameskleding

Kern van het conflict is dat het rijdend personeel zes procent „ongemakken"toeslag kwijt dreigt te raken na inschaling in een hogere loongroep. Chauffeurs en bestuurders willen en hogere inschaling en behoud van de toeslag.

Het CNV sluit het overslaan van de staking evenmin uit: „Nu minister Tuijnman heeft laten weten op het eerste gezicht de zes procent ongemakkentoeslag voor het HTM-personeel niet haalbaar te achten, zijn de medewerkers in het streekvervoer bang dat voor hen hetzelfde geldt," zo zei een hoofdbestuurder van het CNV. Hiermee reageerde hij op uitlatingen van de minister, die donderdag tevens liet weten niet van plan te zijn voor 15 mei een definitieve beslissing te nemen over het behoud van de ongemakkentoeslag bij inschaling in een hogere loonklasse.

Ook bij het Rotterdamse vervoerbedrijf RET dreigen acties als de ongemakkentoeslag moet worden ingeleverd bij een hogere inschaling. Volgens de ambtenarenbond ABVA/KABO zou dat betekenen dat het personeel maandelijks enkele guldens minder krijgt in plaats van honderd gulden meer.

Werkwilligen

Een woordvoerder van de HTM deelde donderdagavond mee dat het aantal werkwilligen in de loop van de eerste stakingsdag is afgenomen. Meldde zich 's morgens nog 15 procent van de werknemers aan als werkwillig, bij de middagploegen was dit percentage gedaald tot ongeveer 10. Volgens de woordvoerder ziet het er dan ook niet naar uit dat de komende vijf dagen trams of bussen op straat verschijnen. Het is ook onzeker geworden of de staking beperkt blijft tJt vijf dagen. Maandag, de laatste dag van de vijf aangekondigde stakingsdagen, gaan de vervoersbonden met hun leden praten over de resultaten van de actie. Heeft die niets opgeleverd, dan is het niet uitgesloten dat de staking wordt verlengd. Dit bleek donderdag uit de woorden van FNV- en CNVbestuurders, die sterk afwijzend reageerdeft op een voorstel van b en w van Den Haag, die proberen de actie tot vijf dagen te beperken.

B en W gaan de gemeenteraad maandagavond voorstellen het rijdend personeel voor de maand mei een uitkering te geven van 68 gulden. Deze uitkering moet een voorschot zijn op de geëiste hogere inschaling. De vervoersbonden lieten zich negatief uit over dit voorstel en zeiden zelfs dat het de kans op verlenging van de actie alleen maar vergroot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.