+ Meer informatie

Uit de consistorie

3 minuten leestijd

Net of de dominee ons gesprek gehoord heeft

Het gebeurt wel eens dat een predikant al predikende twee ouderlingen elkaar veelbetekenend ziet aankijken, of dat er na afloop van de kerkdienst een gesprek plaats vindt in de volgende geest: wat u vanmorgen gezegd hebt sloot precies aan bij wat we van de week op huisbezoek besproken hebben. Het overkomt een dominee ook wel eens dat hem gevraagd wordt, of hij soms iets afwist van een bepaald gesprek dat voor de zondag gevoerd was. In de preek werd daarop zo ingegaan, dat het wel zeer toevallig zou zijn als hij daar niets vanaf geweten had.

Welnu, dat toeval bestaat niet, maar de werkelijkheid die men op het oog heeft wel. Het komt inderdaad voor dat de preek ingaat op gesprekken tussen gemeenteleden en ambtsdragers, of op moeilijkheden van gemeenteleden zonder dat de predikant hiervan iets bekend is. Daarin zit altijd iets verrassends, zowel voor de mensen die daardoor geholpen worden, als voor de predikant die daarvan later hoort. Hij zal het ervaren als een verblijdende leiding van de Heilige Geest en hij zal er dankbaar voor zijn dat de Geest het Woord zo concreet en actueel doet zijn, dat het zonder zijn weten, voor gemeenteleden te rechter tijd komt, Hebreeën 4, 16.

Dat is voor de predikant geen kwestie van prestatie, of van feeling hebben, of van weet ik welke ervaring in het preken hebben. Het is heel eenvoudig een geschenk van de Here God èn een teken van de alzijdige betekenis van het Woord.

Ambtsdragers kunnen dat niet organiseren. Een predikant moet daarop niet bewust en opzettelijk uit zijn. Ik weet van een predikant die daarmee tweemaal een goede les heeft opgedaan. De eerste keer voelde hij zich gedrongen om eens voor een bepaald gemeen telid een speciale preek te houden. Toen hij aan zijn preek begon bleek het gemeentelid niet in de kerk te zijn. Een andere keer werd hem gevraagd in verband met bepaalde moeilijkheden van logé’s die in de kerk waren op hun vragen in te gaan. Toen hij later eens vroeg hoe dat gevallen was, hoorde hij dat ze aan de preek niets gevonden hadden! Sindsdien heeft hij er van afgezien speciaal voor iemand te preken. Wat een predikant speciaal te zeggen heeft, kan hij beter heel persoonlijk gaan zeggen. En verder moet hij het Woord trouw bedienen en met de uitleg van het Woord midden in het leven van de mensen willen staan! Dan gebeuren er verrassende dingen!

Zo bemoedigt de Here ambtsdragers en doet hen verder gaan. Zo worden ouderlingen geholpen in het huisbezoek en zo verlangen gemeenteleden naar de bediening van het Woord. Ze kunnen er tegen!

Eén ding mag hierbij niet vergeten worden: er moet in de gemeente en in de pastorie een voortdurend gebed zijn, dat de Here zijn Woord wil zegenen! In de weg van het gebed geeft de Here wonderlijke verrassingen, die evenzovele bemoedigingen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.