+ Meer informatie

Bessmertnych haalt uit naar gastheer Israël

„Joodse kolonies zijn onaanvaardbaar''

3 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/DPA) - Het bezoek van Sowjetminister van buitenlandse zaken Bessmertnych aan Israël dat vandaag plaats vindt is in een uiterst geprikkelde stemming begonnen. Bessmertnych, die deze week een rondreis door het Midden-Oosten maakt, heeft de afgelopen dagen in Jordanië en Syrië het beleid van Israël veroordeeld om joodse nederzettingen in de bezette gebieden op te zetten. De minister zei dat Moskou de mogelijkheid niet uitsluit om de emigratie vanuit de Sowjet-Unie naar Israël te beperken ten einde de bouw van joodse nederzettingen in de bezette gebieden tegen te gaan.

De Sowjet-minister kwam vandaag voor een kort bezoek in Israël aan. Het is voor het eerst sinds 1967 dat een minister van de Sowjet-Unie Israël aandoet.

Bessmertnych, die gisteren vanuit Damascus naar Jordanië doorreisde, viel in Amman fel uit tegen de bouw van joodse nederzettingen in de bezette gebieden, die het vredesproces belemmert. „Een situatie waarin een vredesconferentie aan de gang is terwijl tegelijkertijd nederzettingen worden gebouwd, kan ik me niet voorstellen en kan ik niet aanvaarden", zei de Sowjet-bewindsman na besprekingen met de Jordaanse koning Hoessein.

Ook zei hij de Israëlische voorwaarden voor een rol van de Sowjet-Unie in het vredesproces in het Midden-Oosten te verwerpen. Israël heeft gezegd dat Moskou zijn diplomatieke banden met de joodse staat moet herstellen om zich te kwalificeren voor een partnerschap in Arabisch-Israëlische besprekingen. Maar Bessmertnych zei dat Moskou zijn banden met de joodse staat pas verder zal aanhalen „als de situatie in orde is" en niet als een voorwaarde vooraf voor deelname aan de vredesbesprekingen tussen Israël en de Arabische staten. „We aanvaarden geen enkele voorwaarde voor onze eigen deelname in het vredesproces in het Midden-Oosten omdat onze rol in dat proces vanzelfsprekend is", zei hij.

Ontdaan en verbaasd

De Israëlische regering liet weten „ontdaan en verbaasd" te zijn over de uitspraken van de Sowjet-minister, zo meldde de Israëlische radio. Ook is de regering in Jeruzalem ontstemd over het besluit van Moskou het bezoek van Bessmertnych tot zes uur te beperken. Tijdens zijn korte verblijf zal de Sowjet-minister zijn ambtgenoot Levy en premier Jitschak Sjamir ontmoeten. Bessmertnych vertrekt vanuit Israël naar Egypte.

Syrië en de Sowjet-Unie trachten de weg vrij te maken voor de vierde missie die de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker vandaag in het Midden-Oosten begint. Baker, die vandaag naar Syrië vertrekt, zal opnieuw pogingen doen om een regionale vredesconferentie over het Midden-Oosten tot stand te brengen. Na Syrië zal hij Egypte, Jordanië en Israël aandoen.

Deelname VN/EG

Bessmertnych onderstreepte gisteren samen met zijn Syrische ambtgenoot Farouk al-Chareh de noodzaak van de deelname van de Verenigde Naties en van de Europese Gemeenschap aan een vredesconferentie. De twee noemden geen tijdstip voor een conferentie.

De twee ministers zijn het erover eens dat de Palestijnen bij een vredesconferentie moeten worden vertegenwoordigd door vertegenwoordigers van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, of door bewoners van de door Israël bezette gebieden gekozen onder internationaal toezicht. De conferentie zou moeten uitmonden in onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse leiders enerzijds, en de joodse staat en zijn Arabische buurlanden anderzijds.

Israël weigert categorisch met de PLO, die het beschouwt als een terroristische organisatie, aan tafel te gaan zitten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.