+ Meer informatie

Viktor Kortsjnoi

1 minuut leestijd

BRUSSEL — Viktor Kortsjnoi, de Russische grootmeester die in 1976 na afloop van het IBM-schaaktoemooi in Amsterdam besloot niet naar zijn vaderland terug te keren, heeft vrijdag verklaard dat hij zich wel twee keer zou bedenken als hij opnieuw voor zo'n keuze werd geplaatst. „Ik heb inmiddels zo veel ellende over mijn gezin gebracht, dat mijn beslissing in zo'n geval niet zonder meer vast zou staan", verklaarde de 50-jarige Kortsjnoi op een persconferentie in de Belgische hoofdstad. Kortsjnoi nam zijn besUssing om politiek asiel in het Westen te vragen in de overtuiging dat de Russische autoriteiten zijn vrouw Bella en zoon Igor „na een jaar of twee" wel zouden toestaan het land te verlaten om zich bij hem te voegen.

Dat is echter nog steeds niet gebeurd, hoewel Igor en Bella de autoriteiten volgens Kortsjnoi al vier keer om een uitreisvisim» hebben gevraagd. Mevrouw Kortsjnoi woont in Leningrad. Ze is werkloos en mag de stad niet verlaten. Igor, die in mei 1978 voor de militaire dienst werd opgeroepen, heeft geweigerd zich in te laten lijven omdat hij anders de Sovjet-Unie waarschijnlijk de komende tien jaar niet zou mogen verlaten. Hij werd op 19 december 1979 wegens dienstweigering tot twee en een half jaar dwangarbeid in Siberië veroordeeld.

„Zo nu en dan schrijf ik een brief aan mijn gezin, of bel ik op", vertelde Kortsjnoi. „Maar de post wordt gecensureerd en de telefoon afgeluisterd. Ik heb ze een nieuwjaarskaart gestuurd, maar die is nooit aangekomen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.