+ Meer informatie

Klinkende stembuszege voor Alliantie in DDR

Oostduitsers kiezen voor kortste weg naar eenheid

3 minuten leestijd

OOST-BERLIJN/BONN — De Oostduitse burgers hebben gisteren in de eerste vrije verkiezingen na 1946 gekozen voor de kortste weg naar Duitse eenwording volgens het plan van de Westduitse bondskanselier Helmut Kohl. Kohl wil vóór volledige politieke eenwording al direct overgaan naar een monetaire en economische unie, dat wil zeggen invoering van de D-mark in de DDR. De door hem gesteunde Alliantie voor Duitsland in de DDR trok daardoor met ruim 48 procent bijna de helft van de 12,3 miljoen Oostduitse kiezers.

De Christen Democratische Unie (CDU) van Lothar de Maizière kreeg bijna 41 procent van de kiezers achter zich. De met haar in de alliantie samenwerkende Duitse Sociale Unie en Demokratischer Aufbruch kregen respectievelijk ruim 6 en krap 1 procent van de stemmen, samen met CDU goed voor ruim 48 procent.


De Sociaal-Democratische Partij (SPD), die als favoriet had gegolden, werd tweede met 21,84 procent, de in Partij voor Democratische Socialisme (PDS) veranderde vroegere communistische partij derde met 16,33 procent. De Liberalen werden de op drie na grootste partij met 5,28 procent.


Coalitiepartners


Stembuswinnaar De Maizière heeft inmiddels verklaard dat het „nog maar de vraag is" of met de sociaaldemocraten zal worden samengewerkt in een coalitie. De CDU-leider zei in de eerste plaats te zullen onderhandelen met de liberale Bund Freier Demokraten. Vandaag treffen elkaar de drie partijen van de Alliantie elkaar.


De Maizière deelde verder mee een voorstander te zijn van een snelle eenwording. Misschien gaat de monej taire unie tussen de twee Duitslanden in juni al in.


De groepen aan de basis, die de stoot gaven tot de omwenteling in de DDR, zoals Neues Forum en Demokratie Jetzt, werden vrijwel vergeten door de kiezer. Zij kregen samen slechts 2,9 procent.


Superuitslag


De uitslag vormt door de pverwinning van de CDU tevens een geweldige opsteker voor bondskanselier Kohl zelf, wiens kans op herverkiezing in december en mogelijk het bondskanselierschap van een grote Duitse staat in het hart van Europa in een klap drastisch is verbeterd.


„Dit is een superuitslag", zei hij gisteren, glimmend. Tot dusverre kreeg hij kritiek van de Westduitse oppositie, buurlanden en bondgenoten op de snelheid waarmee hij volgens zijn tien-puntenplan uit november naar eenwording wil.


Maar nu kon hij gisteren zeggen dat zijn regering snel een tijdpad voor onderhandelingen over monetaire unie zal overeenkomen met de nieuw te vormen regering in de DDR.


De Oostduitse pers onderstreepte vandaag in commentaren het duidelijke succes van de partijen van de Alliantie voor Duitsland. De Neue Zeit, het dagblad van de begroette de uitslag als „een succes voor de democratie". „Het is nu zaak de trein (van de Duitse eenwording) snel in gang te zetten", meende het blad.


Voor het dagblad van de hernieuwde communistische partij PDS, Neues Deutschland, is het belangrijk dat het nieuwe Oostduitse parlement „alles heeft wat zijn voorgangers misten: legitimiteit". Maar de krant betreurt de manier waarop de Westduitse politieke leiders de verkiezingscampagne in de DDR hebben gemonopoliseerd. „Nu dienen de 400 afgevaardigden hun talenten te bewijzen. Zij staan voor een dubbele taak, jegens hun eigen volk en de volkeren van Europa", aldus Neues Deutschland.


Het blad van de Oostduitse Liberalen, Der Morgen, onderstreepte dat „de Alliantie voor Duitsland ver voor ligt" en ziet al de mogelijkheid dat de liberalen toetreden tot een regeringscoalitie: „Surprise/sensatie? Kansen in elk geval voor een christen/liberale coalitie".


Voor de pers in Polen is bondskanselier Helmut Kohl de overwinnaar van de verkiezingen in de DDR. Het vroegere communistische, nu partijloze blad Zycie Warszawy dat een grote oplage heeft, schreef: „Gewonnen heeft De Maizière, maar de triomfator was Kohl". De uitslag van de verkiezingen in de DDr wijst op een overtuigende keuze voor een nieuw democratisch en verenigd Duitsland. Zo luidt de reactie van minister Van den Broek van buitenlandse zaken, zo deelde zijn woordvoerder gisteren mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.