+ Meer informatie

Ger Dassen terug in Nederland

Israël ondervroeg „beledigend"

2 minuten leestijd

SCHIPHOL — Gisteravond is de 28-jarige Ger Dassen per KLM-lijntoestel uit Tel Aviv op Schiphol aangekomen. De Nijmeegse student heeft een week in een Israëlische gevangenis gezeten op verdenking contacten te hebben onderhouden met een Palestijnse terreurorganisatie.

Dassen werd op het vliegveld begroet door zijn vrouw, zijn ouders en enkele bestuursleden van het Palestina comité. In de perskamer van Schiphol vertelde Dassen dat hij reeds meerdere malen in Libanon was geweest en dat hij er ditmaal op 23 augustus was aangekomen. Hij bevond ziqh op een Libanees schip samen met een dertigtal Palestijnen op weg naar Cyprus, toen het werd aangehouden door een Israelisch vaartuig.

„Beledigend"

Dassen verklaarde weliswaar in Israël niet te zijn mishandeld, doch wel op beledigende wijze te zijn ondervraagd.

„De Israëlische autoriteiten wilden van mij weten met welke gangsters ik in Beiroet contact had en met welke terroristen ik samenspande tegen Israël", zo vertelde hij.

De Nederlandse ambassade-attaché Van Wageningen had ervoor gezorgd dat de Israëlische justitie hem in een ruimere cel opsloot dan waarin hij aanvankelijk gevangen werd gehouden.

Gevraagd waarom hij zich naar Libanon had begeven, antwoordde Dassen dat hij namens het Palestina-comité tot taak had, de organisatie voor het verzenden van medicamenten naar de Palestijnse organisaties in Libanon te verbeteren. Tot nu toe ondervond het transport in Cyprus en van Cyprus naar Libanon over de Middellandse zee dikwijls vertraging en soms bereikten de zendingen Libanon helemaal niet.

In Libanon had Dassen — naar hij vertelde — tot tweemaal toe ook gesproken met de broer van Jasser Arafat. Blijkens zijn verklaringen hadden de Israëlische autoriteiten zich aanvankelijk uiterst achterdochtig tegen hem opgesteld. In het begin noemden ze alles wat Dassen zei gelogen.

„Ze wilden ook weten met welke terroristen ik in Duitsland en Nederland contact had en vroegen voor welke organisatie het Palestina-comité als dekmantel fungeerde".

Gevraagd welke plannen hij voor de toekomst had, antwoordde Dassen: „Ik ga eerst het slot van mijn huisdeur in Nijmegen door een ander vervangen, want ze hebben mij in Tel Aviv mijn huissleutel niet teruggegeven en ik heb het gevoel dat ze die zullen gaan gebruiken om bij mij een huiszoekirig te komen verrichten. Voorts ben ik van plan verder te studeren en voor het Palestina-comité te blijven werken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.