+ Meer informatie

Enige Nederlandse belfort staat in Sluis

2 minuten leestijd

In het oude vestingstadje Sluis, in Zeeuws-Vlaanderen, staat het enige belfort (toren aan of bij een stadhuis) van ons land. Niet alleen het exterieur is de moeite van het bekijken waard, maar ook het interieur herbergt zeer veel dingen uit vroeger tijd. Na oorlogsschade in de jaren '40/'45 is alles gelukkig in oude luister hersteld. In de raadszaal, die verfraaid is met prachtig houtsnijwerk, hangen mooie schilderijen uit de Vlaamse en Italiaanse school. Een gobehn uit de 17e eeuw toont de voorstelling "Joris en de draak". Deze raadszaal, die bekend staat als een der mooiste van ons land, wordt afgesloten door een uniek smeedijzeren hek. In het stadhuis van Middelburg was vroeger een zaal, de zogenaamde Vierschaar, waar recht werd gesproken. Een vierschaar bestond uit een door vier banken ingesloten ruimte waar de rechters zaten. Van d├ęze rechtszaal in Middelburg is niets meer over, alleen het smeedijzeren hek is in Sluis terechtgekomen. Het hek werd in 1774 onder leiding van J.P. van Baurscheidt gesmeed door RH. Lievens te Antwerpen. De gebruikelijke attributen met betrekking tot de rechtspleging zijn er prachtig in verwerkt. We beginnen onderaan op de foto: daar zien we de zwarte cilinder met twee maal gekruiste gouden banden; dit is de fasces, het machtssymbool bij de Romeinen. De zwarte cilinder, (eigenlijk een bundel roeden) werd door de gerechtsdienaars voor de magistraten uit gedragen. In het hek staat hij op z'n kop. Daarboven is de weegschaal en deze wordt vastgehouden door de bek van een slang. Vervolgens twee gekruiste zwaarden met daarboven een doodskop, en dit alles bekroond door de hellebaard. Links en rechts van dit gedeelte zijn de spijlen uitgevoerd als pieken (een lans uit de 16e - 17e eeuw) met daartussen een soort "bliksemstraal tj es", die het "Godsoordeel" voorstellen. Want vanuit de hemel komt alleen de ware gerechtigheid. Een hek van meesterlijk vakmanschap!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.