+ Meer informatie

magneet

2 minuten leestijd

met beide benen stevig op de grond. Volgens de kenners is een tandemsprong (je zit dan achterop bij een ervaren instructeur) heel simpel. Je hoeft er zelfs geen lessen voor te volgen. Alleen moet je 300 gulden neertellen voor één sprong. Kassa! En dan kan er nog van alles misgaan. Want ook al zit je achterop bij iemand die al honderden keren uit een vliegtuig is gesprongen, de parachute kan een keer weigeren. Of de touwen kunnen in de knoop raken. Hoe het dan verder afloopt, daar kun je beter maar niet aan denken.

Magneet maakte er met beide dames een dagje Schiphol van. Niets engs uitgehaald, of het moet in de vliegsimulator geweest zijn, maar daar weet je toch ergens in je achterhoofd dat het allemaal niet echt is.

Het jachtige gedoe op Schiphol heeft altijd nog het meeste weg van een mierennest. Gebruinde Mallorca-reizigers die terugkomen en zelfverzekerde zakenmannen. Alles krioelt door elkaar en komt ook nog in het goede vliegtuig terecht. Al weet je dat van je koffer maar nooit. Heel goed mogeUjk dat je zelf op het vliegveld van Cairo staat, maar dat je koffer naar Londen is verdwenen.

Gertrud en Dineke hebben nog nooit gevlogen. Als er een vliegtuig voor hen klaarstond, zouden ze er zonder pardon in stappen. VUegangst, nee hoor, daar hebben ze geen last van.

Om een voorproefje te nemen duiken we in de vliegsimulator, of Astrojet, zoals het apparaat officieel heet. Op elkaar gestouwd turen we op een scherm. Voor ons zit een ijzeren stang, waarmee we ons een beetje in evenwicht kunnen houden. Geen overbodige luxe, want het ding gaat aardig tekeer. Eerst worden we in het heelal afgeschoten, waarna we in de cockpit van een straaljager de stuurknuppel in handen geduwd krijgen. Het is geen klein kunstje om zo'n gevaarte in de lucht te krijgen. Hobbelend schudden we over de startbaan. We gaan rijden, harder, steeds harder, tot we de kist in de lucht hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.