+ Meer informatie

V-Raad bespreekt strijd in Libanon

VS en Frankrijk vragen vredes leger

2 minuten leestijd

NEW YORK — De Ierse voorzitter van de Veiligheidsraad, Noel Dorr, heeft op voorstel van Amerika en Frankrijk de leden van de Raad bijeengeroepen voor overleg over de toestand in Libanon. Het is geen officiële zitting van de Raad.

Amerika en Frankrijk zijn voor een VN-vredesmacht in Libanon ter vervanging van de Syrische troepen in dat land. Syrië wijst dit voorstel af. Diplomatieke waarnemers achten het waarschijnlijk dat Rusland er een veto tegen zal laten horen als het officieel wordt ingediend. Syrië heeft Frankrijk beschuldigd van „opzettelijke provocaties'

Strijd geluwd

Na twaalf dagen van hevige gevechten tussen rechtse christelijke milities en Syrische soldaten in Beiroet en Zahle is de strijd maandag geluwd. In beide Libanese steden was nog maar af en toe schieten te horen. De Syriërs hebben alle strategische punten in en bij Zahle bezet en voeren zuiveringsoperaties uit. Alleen in het dorp Qaa el-Rim, vijf kilometer ten noorden van Zahle, werd nog gevochten.

Amerika en Frankrijk willen de Syrische 'troepen in Libanon door een VN-leger vervangen. Israël voelt daar ook voor, maar de Libanese regering, de linkse militie en de Palestijnen willen er niets van weten. Israël laat er geen twijfel over bestaan, dat het de christelijke militie in Libanon zal blijven steunen.

Oproep Rode Kruis

Het internationale Rode-Kruiscomité_(ICRC) in Geneve heeft maandag in een dringende oproep om zes miljoen Zwitserse frank (circa 7,2 miljoen gulden) gevraagd om de eerste nood in Libanon te kunnen lenigen. Met het geld wil het ICRC uitrusting voor ziekenhuizen kopen, een noodteam voor chirurgische hulp vormen en een groep van vijftien afgevaardigden en 35 plaatselijke medewerkers onderhouden.

Het ICRC deelde mee dat het zijn opsporingswerk in het door hevige strijd geteisterde Libanon zal moeten vergroten gezien het toenemend aantal vermisten en uiteengedreven familieleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.