+ Meer informatie

Gemeentebodes hesen de vlag op Flevohof

Meer dan 600 gemeenten present

2 minuten leestijd

FLEVOHOF — Honderden gemeentebodes, daartoe afgevaardigd door de respectieve gemeentebesturen, hebben dinsdag de officiële vlag van „hun" gemeente gehesen op de Flevohof. Dit uitzonderlijke en geüniformeerde gezelschap is waarschijnlijk nooit eerder in de geschiedenis in zo groten getale bijeengeweest.

Alle Nederlandse gemeenten met een eigen vlag zijn door de directie van de Flevohof uitgenodigd om deze vlaggen in een massale opstelling te hijsen. Gedurende het gehele zomerseizoen zullen alle vlaggen daar blijven wapperen, aan masten die voorzien zijn van gegevens over vlag en gemeente. Meer dan 600 Nederlandse gemeenten voeren een bij eigen raadsbesluit ingestelde officiële gemeentevlag, volgens een geheel eigen patroon en bijzondere kleuren. Geen enkele vlag is' daarbij gelijk aan de andere en ze hebben een symbolische betekenis. In de meeste gemeenten behoort het tot de taak van de bode om er op te letten dat op gezette dagen de vlaggen worden uitgestoken. Op vier dagen van het koninkrijk en van leden van het koninklijk huis komen dan de roodwit-blauwe vlaggen te voorschijn, geheel volgens protocol de ene keer met, de andere keer zonder oranje wimpel. Maar ook bij gebeurtenissen van meer lokaal, regionaal of provinciaal! belang wordt er gevlagd: dan komt de ] gemeentevlag uit de kast. In kleinere I gemeenten behoort het hier en daar tot een vaste traditie dat op de dag waarop de raad van de gemeente vergadert dit ook zichtbaar wordt door het uitsteken van de gemeentevlag. Ook stemlokalen zijn bij de verkiezingen voor de gemeenteraad wel getooid met de gemeentevlag, bij de provinciale statenverkiezingen met de provincievlag.

Bodebussen

Volgens de gemeentebodes zullen juist de gemeente- en provincievlaggen een belangrijker rol gaan spelen, . nu het gebruik van de rood-wit-blauwe vlag door richtlijnen is beperkt.

Het gebeuren is verder opgeluisterd door het dragen van de zogenaamde bodebussen. Een bodebus is een on- | derscheidings- en waardigheidsteken j van zilver, goud of een ander metaal, i dat in het verleden door bodes bij offi- 1 ciële gebeurtenissen werd gedragen. ^ De boaebus staat - mede door de inspanningen van de gemeentebode M. Agterberg uit Schipluiden - weer volop in de belangstelling. De heer Agter- ' berg heeft met financiële steun van het Prins Bernhardfonds en het Nederlands Gemeentelijk Cultuurfonds zelfs een fotoboek over de bodebussen gepubliceerd. Agterberg heeft dinsdag in de Flevohof dan ook de juiste presentatie van gemeentebodes met hun draagtekens verzorgd.

Voor de juiste uitleg van de emblemen van de vlaggen heeft de Flevohof zich verzekerd van de medewerking van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek. De vlaggen en wimpels moeten deze zomer een extra attractie vormen voor de duizenden bezoekers van de Flevohof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.