+ Meer informatie

Zeeuwse overvallers krijgen tot elf jaar cel

Bewijs voor twee van twaalf bankroven

2 minuten leestijd

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft gisteren de 28-jarige M. van M. uit Terneuzen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en de 36-jarige J. de M. uit Sas van Gent tot elf jaar cel. Van de twaalf ten laste gelegde overvallen op Brabantse Rabobanken achtte de rechtbank er maar enkele bewezen.

De bankoverval op 14 februari 1989 in Herwijnen en een mislukte overval op 24 februari 1989 in Zevenbergschen Hoek achtte de rechtbank bewezen op grond van de verklaring van een mededader die de vluchtwagen had klaargezet. Van M. werd tevens schuldig bevonden aan het afvuren van een schot op een getuige, die de daders achtervolgde na de bankoverval in Riel op 1 mei vorig jaar. Het pistool waarmee de kogel is afgevuurd, is in de woning van Van M. gevonden.

De M. werd veroordeeld voor de overvallen in Herwijnen en Zevenbergschen Hoek en voor twee nachtelijke berovingen van mensen in hun woning in Landsmeer en Abcoude. De slachtoffers werden gedwongen geld en juwelen af te staan. Voor de betrokkenheid van De M. bij drie andere berovingen van particulieren in Amsterdam, Breskens en Roosendaal was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs.

Van de beschuldiging van deelname aan een misdadige organisatie werden de Zeeuwen vrijgesproken. Een duidelijk samenwerkingsverband, met als doel het plegen van strafbare feiten, vond de rechtbank niet hard gemaakt. Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank nadrukkelijk rekening met het professionele karakter van de overvallen. Tegen Van M. had de officier van Justitie twaalf jaar cel geëist en tegen De M. de maximumstraf van zestien jaar.

Kleine dorpen

De negen bankovervallen waarvan de Zeeuwen wegens gebrek aan bewijs zijn vrijgesproken, waren gepleegd tussen september 1988 en mei 1990 in kleine voornamelijk in Brabant gelegen dorpen: in Riel (twee keer). Westerhoven (twee keer), Herwijnen, Hooge Mierde, DongenVaart, Ulicoten en Lage Zwaluwe. Getuigen maakten gewag van een kleine en een grote man die Engels spraken en nauwlettend de tijd in de gaten hielden. De herkenning door de getuigen van de wapens en de kleding die bij de Zeeuwen in beslag zijn genomen, vond de rechtbank niet overtuigend genoeg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.