+ Meer informatie

Baas onderweg'

1 minuut leestijd

Baas onderweg is de hoofdconducteur, die in de tram als de HC wordt aangeduid. U ziet hem onderweg steeds op het balkon van de voorste wagen staan om bij het naderen van een overweg, gewapend met een rode vlag van de tram te springen. Hoewel veel auto's al spontaan stoppen om het zeldzame stoomgebeuren gade te slaan, wacht de HC een geschikt moment af om het wegverkeer tot stilstand te brengen, waarna hij door een fluitsignaal en het opsteken van zijn rechterarm, aan de machinist toestemming geeft de overweg te passeren. Op enkele plaatsen zijn onderweg behalve overwegbomen of knipperlichten, die wanneer zij niet automatisch in werking treden, door de HC door het indrukken van een knop in werking moeten worden gesteld.

Omdat Hoorn-Medemblik enkelsporig is en een signaalsysteem ontbreekt, is op de tram een mobilofoon aanwezig, waardoor de H.C. in verbinding staat met de treindienstgeleider te Hoorn, die pas toestemming tot verder rijden geeft als hij er zeker van is dat er geen tram uit tegenovergestelde richting gevaar oplevert. De hoofdoonducHet paradepaard van Tramweg Stichting de ,,Loc 30", op het rangeer-emplacement van de stichting te Hoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.