+ Meer informatie

Bomaanslagen op treinen

Bij Florence twaalf doden

3 minuten leestijd

BOLOGNA — Tussen Fiorence en Bolbgna is in de nacht van zaterdag op zondag na een of twee expflosies de sneitrein RomeMünohen (de Itallicus) brandend ontspoord. Zeker twaalf passagiers kwamen om het leven en twintig werden gewond. De politie denkt aan een bomaanslag.

De trein zat vol met vakantiegangers, hoofdzakelljik Italianen, Vlak nadat de expres uit een lange tunnel door een Apennijnen massief was gekomen, vlogen minstens zeven wagons uit de rails. Toen reddingsploegen arriveerden, brandden verscheidene rijtuigen. Volgens de politie waren mogelijk in de toiletten van een wagon bommen ontploft. Er waren de afgelopen maanden dit deel van Italië al vaker pogingen gedaan personentreinen te laten verongelukken. Al deze (mislukte) pogingen werden toegeschreven aan neofascistische extremisten. Eind mei werden bij een antifascistische bijeenkomst in Brescia acht mensen door een eveneens aan rechtse extremisten toegeschreven bomaanslag gedood.

PROTEST

Arbeiders in geheel Italië houden vandaag een algemene staking van een halve dag uit rouw om de slachtoffers van de bomaanslag op de Itallcus-exprestrein. De staking begint om 12.00 uur (onze tijd). De spoormannen hebben de treinen -al tien minuten later dan het schema laten rjden uit protest tegende aanslag die het ergste geval van politiek geweld in de afgelopen vijf jaar in Italië is. Bij het ongeluk zijn twaalf mensen om het leven gekomen en 48 gewond.

BELFAST
aan de spoorwegen was de trein volgepakt met explosieven. Uit vrees voor een hinderlaag verkenden Britse militairen zorgvuldig het omliggende terrein alvorens zij de trein durfden binnengaan. hele dag de spoorlijn tussen Belfast en Dublin hadden geblokkeerd. De springstof zat in vier melkbussen.

In de nacht van zaterdag op zondag werd aan de grens opnieuw alarm geslagen - ditmaal voor een autobus die • vermoedelijk eveneens was gekaapt. De bus was achtergelaten tussen twee douaneposten, niet ver van de plaats waar de trein was aangetroffen.

De trein was zaterdagmorgen door guerrillastrijders gekaapt en achtergelaten bij Jonesborough, even van de grens op Noordiers gebied.

SALZBURG
Volgens een anoniem telefoontje

In de Montford express tussen Wenen en Bregenz is zondag een bom ontploft. Volgens onofficiële berichten is hierbij een spoorwegemployé gewond geraakt.

De ontploffing, waarop brand volgde, deed zich voor toen de trein het station van Salzburg binnenreed. Het brandende treinstel is onmiddellijk van de rest van de trein losgeDe Egyptische ministr koppeld. van buitenlandse zaken, Ismail Fachmi, heeft verklaard dat de westelijke Jordaan-oever, die door Israël wordt bezet, niet aan Jordanië moet worden teruggegeven, „want dit land is van het Palestijnse volk".

Volgens het Egyptische blad ,.A1 Achram" gaf de miiinster deze verzekering dn een gesprek met Said Kamal. vice-voorzitter van de i)olitieke sectie van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie. Hij zei dat de enige woordivoerder van het Palestijnse volk, „waar het zich ook bevindt", zijn „wettige vertegenwoordigers" zijn. een klaaTblijkelljke verwijzing naar de Palestijnse bevrijdingsorgaTiisatie.

Volgens onbevestigde berichten is de ontploffing veroorzaakt door een plastic bom die was verborgen in een kartonnen doos. Dezelfde bronnen meldden ook dat het station in Salzburg een telefoontje heeft gehad van een man die zichzelf „Justiz Guerrilla" noemde.

De Oostenrijkse spoorwegen worden al langer lastig gevallen door personen die zich „Justiz Guerrilla" noemen en proberen geld los te krijgen. Vorige maand eiste een onbekende 130.000 gulden en dreigde installaties van de spoorwegen op te blazen wanneer niet aan de eis zou worden voldaan. Enkele dagen na dit incident werd ook de luchthaven bij Wenen bedreigd. In belde gevallen is niets verdachts gevonden.

Bomexperts hebben zaterdagavond laat 180 kilo explosieven verwijderd uit een gekaapte goederentrein die de

Vele Palestijnen en enige Arabische laniden hebben zich onlangs kritisch ultgedaten over een Egyptisch-Jordaans commuiilqué waarin^ de Palestijnse bevrijdingsorganisatie werd erkend als de wettige vertegenwoordiiger van de Palestijnen, maar met uitzondering van die in Jordanië.

Op het station van Bologna staat de uitgebrande, sneltrein RomeMünchen, de „italicus"; bij de explosie kwamen 12 mensen om het leven en werden er dertig gewond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.