+ Meer informatie

Ex-CIA-topman: N-bom nutteloos

„Latice-raket even effectief'

2 minuten leestijd

GRONINGEN — „De neutronenbom is van geen nut voor het uitschakelen van tanks". Dit zei vrijdag op de laatste dag van de Groningse conferentie over „nucleaire oorlog in Europa" dr. Herbert ScoviUe jr., gewezen waarnemenddirecteur van de CIA, de Amerikaanse geheime dienst. Hij is nu hoofd van een organisatie die zich inzet voor wapenbeheersing.

{Advêrtêmëj

Volgens ScoviUe is de nucleaire lance-raket (voor de korte afstand) even effectief voor het uitschakelen van tanks als het „verhoogde stralingswapen", zoals de neutronenbom officieel heet en dat als voornaamste keimierk heeft dat het door zijn straling mensen kan uitschakelen en gebouwen laat staan, doordat zijn explosiekracht minder is.

ScoviUe meent dat de lance-raket een tank geheel zichtbaar vernietigt met haar explosie, terwijl bij de neutronenbom niet altijd zeker is (afhankelijk van de afstand) of de tankbemanning wordt uitgeschakeld. Voor commandanten telt alleen de zichtbare vernietiging, en dit gerekend bij het feit dat bij het gebruik van de N-bom escalatie zeker niet uitgesloten is, leidt tot de conclusie dat de neutronenbom van geen nut is, aldus ScoviUe.

De produktie van N-bom is door president Carter indertijd uitgesteld, maar de nieuwe Amerikaanse regering heeft onlangs de mogelijkheid geopperd dat het wapen wellicht toch in produktie zal worden genomen. In Europa bestaat veel verzet hiertegen.

ScoviUe zat in een panel dat praatte over de gevolgen van een kernoorlog in Europa. Daarin werd onder meer naar voren gebracht, door de Westduitser dr. Philip Sonntag, auteur van een boek over oorlogsgevolgen en oorlogspreventie, dat twee procent van de Russische middeUange-afstandsraketten voldoende is om de Bondsrepubliek, zeker een front in geval van een Europees slagveld (theater), te vernietigen als een levensvatbare staat.

Tien miljoen

Henry Kendall, professor in de fysica aan het Massachusetts institute of technology, beweerde dat 25 Russische raketten van één megaton TNT (ter vergelijking: Hiroshima-bom was 13 kiloton) zijn in staat West-Duitslands tien grootste steden met een totale bevolking van bijna tien miljoen mensen, weg te vagen.

Medische hulp voor de overlevenden zal zeer moeUijk te bieden zijn. Patricia Lindop, Britse professor in de radiobiologie, verklaarde dat in vele gevallen hulp niet mogelijk zal zijn, doordat medicijnen vernietigd zullen worden. Ook zullen artsen niet naar een getroffen gebied kunnen worden gezonden door de radioactieve besmetting. Zij klaagde dat de medici zeer weinig informatie krijgen van militaire zijde over de ge-, volgen van een kernoorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.