+ Meer informatie

Recensies

3 minuten leestijd

dr. Jochem Douma, Psalmen. Commentaar op Psalm 76 – 110. Uitgeverij Brevier, Kampen 2016, 414 blz., € 29,90. ISBN 9789491583254.

Dr. Douma zet zijn noeste arbeid in het verklaren van de Schrift op zijn gevorderde leeftijd onverminderd voort. Opnieuw legt hij een kloek commentaar op tafel, dat geheel in de lijn ligt van de voorgaande delen.

Het mooie van de aanpak van dr. Douma is, dat steeds de lijnen getrokken worden vanuit het Oude naar het Nieuwe Testament, en ook naar de tijd waarin wij leven. Predikanten zullen er veel aan kunnen hebben bij de voorbereiding van een preek uit het Psalmboek. Maar ook voor persoonlijke Bijbelstudie zijn deze commentaren zeer geschikt. Dr. Douma schaamt zich er niet voor dat hij als gereformeerd theoloog, in hartelijke gebondenheid aan de gereformeerde belijdenis, de Schriften leest. Dat hebben we hard nodig vandaag.
We hopen dat onze God het hem geeft om ook het laatste deel in deze serie het licht te doen zien.

ds. P. den Butter, Bestemming bereikt. Hemel of hel en de reis daarheen. Uitg. Den Hertog, Houten 2016, 333 blz., € 23,90. ISBN 9789033127496

De emerituspredikant van Middelharnis laat het ene na het andere boek het licht zien. Maar dit boek neemt in de hele reeks toch wel een bijzondere plaats in.

We zijn als mensen op reis naar de eeuwigheid. En dan zijn er maar twee mogelijkheden: onze eeuwige bestemming is een eeuwig wel of een eeuwig wee. De zorg van ds. Den Butter is dat we in de kerk wel heel veel aandacht hebben voor de reis en voor wat een mens op die reis meemaakt, maar steeds minder voor het grote reisdoel. Met andere woorden: klinkt de ernst van de eeuwigheid nog wel echt in onze prediking door? Als deze zorg terecht is – en ik ben geneigd de schrijver daarin gelijk te geven – dan staat het sein op rood: snijden we het Woord van de waarheid dan nog wel recht (vergelijk 2 Tim. 2:15)? En: gaan we dan wel eerlijk om met hen die de Heere aan onze zorgen heeft toevertrouwd?

Het sterke van dit boek is dat er niet naar allerlei andere stemmen en schrijvers wordt geluisterd, maar dat puur de Bijbel opengaat. En dat heeft zeggingskracht. Wat zou het goed zijn als al onze ambtsdragers – en in het bijzonder de predikanten onder hen – dit boek grondig doornemen. Zo houden we elkaar scherp. En dat is met het oog op het eeuwigheidsbelang dat aan dit onderwerp vast zit, meer dan nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.