+ Meer informatie

Solidariteit

2 minuten leestijd

Vraag eens aan een willekeurige voorbijganger op straat hoe hij aankijkt tegen de kabinetsplannen met wao en Ziektewet. Er bestaat een gerede kans dat hij het onrechtvaardige plannen zal vinden. Veel Nederlanders immers zijn het niet eens met de voorgestelde ingrepen. En bijna iedereen vindt dat een onomkeerbaar geval in de wao —wat dat dan ook precies moge zijn— ontzien moet worden.

Dat is één kant van de medaille. Mooie woorden en solidariteit op papier. De andere kant is echter het gedrag dat de Nederlander in de praktijk blijkt te vertonen. Minister De Vries van sociale zaken deed daar zaterdag een boekje over open. Nu niet fors ingrijpen betekent premieverhoging. Wat zie je dan? De vakbonden kijken naar de inkomensgevolgen daarvan en stellen vervolgens hogere looneisen. Zo wentelt men de solidariteit af op de werkgever. De Vries noemde nog meer

VAN VELZEN ...merkwaardig... voorbeelden van 'solidair' gedrag. De wijze waarop veel landgenoten hun belastingformulier invullen, om maar eens wat te noemen, is wel erg creatief. En dan hebben we het nog niet eens over het grijze en het zwarte circuit. Daar wordt helemaal een loopje genomen met de solidariteit, aldus de minister.

Solidariteit zonder offervaardigheid is een leeg begrip. Men dient zich terdege rekenschap te geven van alle daaraan verbonden kosten voordat nen zich solidair verklaart met 'elke uitkeringsgerechtigde jan ook. De goeden niet te na gesproken, maar het lijkt erop dat velen dit liever vergeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.