+ Meer informatie

Hervormde Kerk stelt ultimatum aan IKOS

Bestuurssamenstelling in discussie

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN - Drie zetels in het bestuur en een zetel in het dagelijks bestuur. Dat is de eis die de Hervormde Kerk stelt aan de andere kerken die samenwerken in het Interkerkelijk Overleg in Schoolzaken (IKOS). Het IKOS helpt de leerkrachten die het godsdienstonderwijs op openbare lagere scholen verzorgen. Volgens drs. J. Spinder, secretaris Kerk en School van de Hervormde Kerk, moeten de andere kerken nu kiezen. Voor zijn kerk is een andere bestuurssamenstelling onbespreekbaar.

Op dit moment bezet de Hervormde Kerk zes zetels in het bestuur. De andere kerken (Gereformeerde Kerken in Nederland, Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Evangelisch-Lutherse Kerk, Nederlandse Protestantenbond, Remonstrantse Broederschap en Unie van Baptistengemeenten) hebben ieder één zetel. Het conflict gaat over de bestuurssamenstelling na de invoering van nieuwe statuten. Het bestuur van IKOS heeft voorgesteld dat elk kerkgenootschap twee bestuurszetels krijgt.

Belangrijke rol

Volgens Spinder doet het bestuursvoorstel onvoldoende recht aan de belangrijke rol die de Hervormde Kerk in het godsdienstonderwijs aan de openbare scholen speelt. Voor de Tweede Wereldoorlog was de Hervormde Kerk, die nooit principieel voor de christelijke school heeft gekozen —de kerk vond de schoolkeuze een zaak van de ouders en niet van de kerk-, de enige kerk die dit onderwijs verzorgde. Op dit moment wordt op de helft van de openbare scholen het godsdienstonderwijs door de Hervormde Kerk verzorgd. Op de overige scholen heeft het godsdienstonderwijs in oecumenisch verband plaats.

De Hervormde Kerk vindt dat het IKOS-bestuur de ervaring die de kerk in de loop der jaren heeft opgebouwd, moet honoreren. Ook gaat het bestuursvoorstel er volgens drs. Spinder aan voorbij dat de Hervormde Kerk, in tegenstelling tot de andere kerken, een functionaris heeft vrijgemaakt voor het godsdienstonderwijs op de openbare scholen. De Hervormde Kerk heeft daarom voorgesteld dat zij drie zetels krijgt in het bestuur. Een van deze hervormde vertegenwoordigers moet ook een zetel in het dagelijks bestuur krijgen. De Gereformeerde Kerken hebben volgens de Hervormde Kerk recht op twee zetels en de andere kerken zouden met één zetel genoegen moeten nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.