+ Meer informatie

„Een streep onder het kommervolle verleden"

Duitsland en SU sluiten niet-aanvalsverdrag

2 minuten leestijd

BONN — Op de eerste verjaardag van de opening van de Berlijnse Muur hebben de Duitse bondskanselier. Helmut Kofil, en Sowjetpresident Michail Gorbatsjov gisteren in Bonn een verdrag inzake goed nabuurschap, samenwerking en wederzijdse hulp ondertekend. Daarnaast zijn verdragen over samenwerking op sociaal en economisch gebied gesloten.

De beide staatslieden roemden het verdrag gisteravond na ondertekening als een „streep onder het kommervolle verleden". Het verdrag beschrijft de grondslagen van de samenwerking voor de komende twintig jaar. Een belangrijk onderdeel van het uit 22 artikelen bestaande verdrag is een artikel waarin beide partijen het gebruik van geweld en een aanval op elkaar uitsluiten.

Artikel drie zegt dat beide staten „hun onenigheden alleen met vreedzame middelen zullen oplossen en geen gebruik zullen maken van wapens, hetzij voor individuele, hetzij voor collectieve zelfverdediging". Ook staat in het artikel dat geen van de partijen hulp zal geven aan een land dat een aanval op een van de twee ondertekenaars uitvoert.

Veranderingen

De twee landen nodigden alle landen uit zich bij het niet-aanvalsverdrag aan te sluiten. Gorbatsjov sprak na de ondertekening van het verdrag in het Palais Schaumbourg de hoop uit dat het document ook na het verstrijken van de termijn van twintig jaar een „tractaat van eeuwige vrede" wordt. „Wij willen er zonder tussenstops en twijfel alles aan doen om goed nabuurschap, wederzijdse hulp en samenwerking tot alledaagse elementen in de relatie tussen onze beide grote volkeren te maken", aldus de Sowjetleider.

Zich direct tot het Duitse volk richtend, verklaarde Gorbatsjov: „Dit is de overwinning van een nieuwe wereldvisie. Het tijdperk van de confrontatie is afgesloten. Het aangezicht van Europa en de wereld verandert. Ons verdrag is het krachtige en gezonde kind van deze veranderingen". Hij verklaarde er ook van overtuigd te zijn dat het Sowjet-Duitse verdrag geen incident is, maar een constante zal worden in een nieuwe Europese vredesordening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.