+ Meer informatie

Gruwelijk

1 minuut leestijd

Eind 1979 verscheen in Engeland een medisch tijdschrift waarin de Leidse internist dr. J. Ph. Terwiel verslag deed van zijn experimenten op een aantal geaborteerde „foetussen" in de Bloemenhovekliniek te Heemstede. Het ging daarbij, zo schreef Terwiel, om bloedprÜtken in het hart van foetussen die rond de zesde zwangerschapsmaand op verzoek van de moeder voortijdig ter wereld werden gebracht. Via experimenten op deze ongewenste kinderen wilde de internist meer kennis vergaren over het bestrijden van bloedziektes bij pasgeboren baty's.

De publikatie van Terwiel veroorzaakte in ons land aanvankelijk enige deining. Minister De Ruiter van Justitie werd gevraagd of hier de grenzen van de medische ethiek niet overschreden waren. Maar nadat de bewindsman hierop geantwoord had „dat de vraag of onzorgvuldig medisch is gehandeld, bezwaarlijk te beoordelen is zolang er nog geen normen zijn voor de beschikbaarstelling voor wetenschappelijke doeleinden van foetussen en foetaal weefsel na abortus", verstomde al spoedig het rumoer rond Terwiels experimenten. En dat vond dhr. G. Nuis uit

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.