+ Meer informatie

Kabinet wil overleg met werkgevers zorgsector

Acties van start met werkonderbrekingen

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Naar gisteren pas is gebleken, hebben minister De Vries (Sociale Zaken) en staatssecretaris Simons (WVC) de werkgeversorganisaties in het ziekenhuiswezen (NZf), de welzijnssector (FWB) en de bejaardenoorden (VNB) uitgenodigd voor overleg. Het overleg wordt komende donderdag gevoerd.

Wat er precies op de agenda van het overleg staat, konden de woordvoerder van het ministerie van WVC en die van de organisaties niet zeggen.

Duidelijk is alleen dat het gesprek zal gaan over de salarissen van de werknemers in de gepremieerde en gesubsidieerde sector. Of het kabinet een opening heeft te bieden, wilde de WVC-woordvoerder niet zeggen.

Onvoldoende personeel

Het kabinet heeft tot nu toe steeds vastgehouden aan een loonsverhoging van 3 procent voor de verschillende sectoren in de zorg. De werkgevers willen hun werknemers echter een „marktconforme" loonsverhoging bieden van om en nabij de 4 procent. Zij vrezen enerzijds dat ze veel personeel zullen kwijtraken als de lonen in de zorgsectoren geen gelijke tred houden met die in het bedrijfsleven. Anderzijds zijn zij bang onvoldoende nieuw personeel te kunnen werven. De bonden eisen loonsverhogingen van 4,5 procent.

Een tweede struikelblok op de weg naar een cao voor de zorgsectoren is de financiering van de loonsverhogingen en de verbetering van andere arbeidsvoorwaarden. Het kabinet stelt dat die grotendeels betaald moeten worden uit verlaging van de premie voor het pensioenfonds PGGM. Daarnaast moet een deel van de ruimte worden gehaald uit de verlaging van het ziekteverzuim. Werkgevers en vakbonden hebben die manier van financiering eensgezind van de hand gewezen.

De acties in het ziekenhuiswezen gaan morgen van start met werkonderbrekingen in 31 instellingen, voornamelijk in het zuidwesten van het land. Op donderdag volgen acties in NoordHolland, waarna de eerste actieweek in de sector wordt besloten met werkonderbrekingen in het noorden. In totaal krijgen deze week bijna zestig instellingen met acties te maken.

De acties beginnen voorzichtig. Het overgrote deel betreft werkonderbrekingen van 1 à 2 uur. Slechts in enkele instellingen hebben werknemers gekozen voor een afwijkende aanpak.

Door Zeeland en West-Brabant trekt de hele dag een actiekaravaan van AbvaKabo, CFO en FHZ (hoger personeel). Die karavaan legt aan bij diverse instellingen waar actie wordt gevoerd.

Aparte cao

De directie van het Sophia Ziekenhuis in Zwolle (1650 werknemers) en de vakbonden onderhandelen morgen over een aparte cao voor het Zwolse ziekenhuis. Het Sophia Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis waar bonden en directie om de tafel gaan om te praten over een instellings-cao. In de komende weken zullen er meer ziekenhuizen volgen, zo deelde een woordvoerder van de christelijke bond CFO gisteren mee.

De vakbonden in het ziekenhuiswezen hadden het al aangekondigd; als het niet lukt om op centraal niveau een cao af te sluiten, dan zouden zij proberen afzonderlijke instellingen daartoe over te halen. Inzet van die onderhandelingen is een loonsverhoging van 4,5 procent. Mocht er eventueel later toch nog een cao voor het hele ziekenhuiswezen (algemene en psychiatrische ziekenhuizen, verpleeghuizen en inrichtingen voor verstandelijk gehandicapten) worden afgesloten, dan zullen de instellings-cao's daarbij aanhaken.

De protestantse ouderenbond PCOB heeft gisteren geprotesteerd tegen het voornemen van de vakbonden AbvaKabo en CFO om eind van deze week over te gaan tot acties in de zorgsector. Naar de mening van de PCOB wordt er op oneigenlijke wijze naar het middel van acties gegrepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.