+ Meer informatie

Plant een gedenkboompje

3 minuten leestijd

In september heeft u een afbeelding van bollen en knollen voor de wat wildere tuin in deze rubriek afgebeeld gezien. Nu wat andere gewasjes die ook zeer de moeite waard zijn!

Boompaal
Een net geplante boom op een winderige plek kan best wat extra steun gebruiken. Een boompaal, te koop bij uw tuincentrum, kan voor die steun zorgen! Zet de paal voor u gaat planten in het plantgat, aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Meestal is dat uit het zuidwesten, hoewel er rond huizen(blokken) vaak vreemde draaiwinden voorkomen. Nadat de boom geplant is, bevestigt u de stam aan de paal met behulp van boomband. Het band slaat u vast met krammen of asfaltspijkers (hebben een grote kop).

Late bloeiers
Mist u in de herfst wat kleur in de tuin? Loop dan regelmatig het tuincentrum binnen. U vindt daar wat er op dat moment bloeit. Mogelijk passen de planten ook in uw tuin.

Gazon
Maai het gazon voor de winter niet te kort. Het beste is 4 tot 5 cm. Blad op het gras haalt u weg om verstikking van de grasplanten te voorkomen.

Plant een gedenkboompje
Op nogal wat plaatsen in ons land komt u een Wilhelmina-, Juliana- of Beatrixboom tegen. Herdenkingsbomen worden ze genoemd. Ze zijn geplant ter herinnering aan de kroning, huwelijksfeest e. d. Besteen mooi idee om ter gelegenheid van iets bijzonders een herdenkingsboom te planten. Ook bij ons, "gewone" mensen, komen zulke gebeurtenissen voor: vijftig jaar worden, uw eerste (klein)kind, zoveel jaar getrouwd of zomaar, omdat u ergens bijzonder blij mee bent. Natuurlijk kiest u geen grote boom voor een kleine tuin. Houdt u er ook rekening mee dat een boom minimaal op 2 meter uit deerfgrens(dusde grens van uw tuin met die van uw buren) geplant moet worden. Staat de boom dichter bij de erfgrens dan kunnen uw buren, met het Burgeriijk Wetboek in de hand, eisen dat u de boom verwijderd!

Bollen trekken voor binnen
Plant niet alle bollen en knollen in de tuin maar reserveer er wat voor binnen. Ook buitenbollen zoals tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes en crocusscn doen het in huis uitstekend. Vul wat potten en schalen met grond plus bollen en graaf ze buiten in. Dek ze af met een flinke laag stro. Het stro bedekt u met een laagje grond om te voorkomen dat het wegwaait. Af en toe controleren. Voorzichtig dat u de punten er niet afstoot! Als de bloem de bol/knol verlaten heeft (u voelt en ziet dan een verdikking) kunt u de pot binnenhalen. Matig water geven en niet te warm zetten, anders krijgt u lange, slappe stengels, die gemakkelijk knakken en omvallen, 's Avonds op een koele, vorstvrije plek zetten verlengt de bloei aanzienlijk. Na de bloei verwijdert u de bloemstengels. De bollen kunnen daarna, als het niet vriest, weer buiten geplant worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.