+ Meer informatie

Grondoffensief begint mogelijk deze week

Ophanden zijnde aanval in hoge kring bevestigd

3 minuten leestijd

PARIJS/WASHINGTON (AP) - De datum voor het langverwachte grondoffensief van de geallieerden tegen de ingegraven Iraakse troepen is vastgesteld. Dit heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, gisteren in een interview met radio-Monte Carlo gezegd.

Kapitein Mike Falkey, commandant van het landingsschip USS Portland, heeft gezegd dat in een klein gebied in de Golf 31 amfibische landingsvaartuigen zijn samengetrokken. De Portland heeft vaartuigen aan boord waarmee M60-Al-tanks aan land kunnen worden gebracht. Naast de Portland bevinden zich nog vier vliegdekschepen in de Golf met aan boord vliegtuigen, helikopters en 30.000 matrozen en mariniers. Vrijdag beëindigde de Amerikaanse marine de vijfde, intensieve landingsoefening ter voorbereiding van een landing in Koeweit.

Dumas zei dat Frankrijk de datum van het begin van het grondoffensief kent, maar hij weigerde te zeggen of de grondoorlog komende week al losbarst. „We staan aan de vooravond van een grondoffensief voor de bevrijding van Koeweit", aldus Dumas. „Als Saddam morgen begint met een massale, onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking zullen wij die serieus bekijken", zo zei de minister verder. In een „tegenovergesteld geval" maakt Irak volgens de minister alleen diplomatieke gebaren om de geallieerden te bedriegen. Deze gebaren zouden bedoeld zijn om tijd te winnen, het westerse kamp te verdelen en een grondoffensief te voorkomen.

Los Angeles Times
De Amerikaanse krant Los Angeles Times berichtte gisteren dat de massale aanval over land en zee deze week begint, wanneer Irak zich niet binnen drie dagen overgeeft of binnen dat tijdsbestek geen diplomatieke oplossing is gevonden. Het dagblad Los Angeles Times baseerde zich op uitlatingen van Amerikaanse militaire autoriteiten. Zij zouden hebben gezegd dat de Verenigde Staten van plan zijn deze week een grondoffensief te lanceren als Irak zich niet binnen drie dagen overgeeft of instemt met een diplomatieke oplossing. Volgens de militaire functionarissen zouden de Amerikaanse commandanten bereid zijn op elk moment orders te geven voor een grondoffensief.

„We hebben onze stellingen ingenomen", aldus een hooggeplaatste officier. „We kunnen elk moment in de aanval gaan. Dit is geen videospel meer, dit is echt", zo zei de officier. Volgens een van de officieren heeft de luchtcampagne in een maand tijd bijna 50 procent van het Iraakse leger vernietigd en een groot aantal slachtoffers gemaakt. Volgens militaire functionarissen hebben de Amerikaanse strijdkrachten bij het begin van de oorlog, op 17 januari, orders gekregen om op 15 februari paraat te zijn voor een offensief dat elk moment na die datum gelanceerd kon worden.

Volgens de door de Los Angeles Times aangehaalde officieren zal de grootste aanval waarschijnlijk plaatshebben in het centrale of westelijke deel van het grensgebied tussen Saoedi-Arabië en Koeweit. Bij de aanval, die 's nachts zou plaatsvinden, zouden 70.000 militairen, honderden tanks, mobiele artilleriestukken en lanceerinrichtingen voor raketten betrokken zijn.

Dodencijfer

De officieren verwachten dat het dodencijfer bij de aanval ten minste 10 procent zal bedragen en bij sommige eenheden kan oplopen tot 100 procent. „Het kan erg veel kosten. We kunnen geluk hebben, maar we verwachten dat we zullen betalen", aldus een van de officieren. „Maar als we eenmaal zijn doorgebroken, zijn we niet meer te houden. Die ingegraven (Iraakse) infanterie kan ons niet achterna komen", zo voegde hij eraan toe.

Militaire plannenmakers vertelden de krant dat ze dachten dat de Iraakse president Saddam Hoessein bevel zal geven tot het gebruik van chemische wapens. Volgens de functionarissen zal het gebruik van chemische wapens de aanval compliceren en vertragen, omdat de beschermende uitrusting en de gasmaskers de mobiliteit verminderen en de communicatie hinderen.

Functionarissen in Washington bevestigden zaterdag dat Sowjetpresident Michail Gorbatsjov het Witte Huis heeft gevraagd een grondoffensief uit te stellen tot na zijn besprekingen over de beëindiging van de Golfoorlog met de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz. Aziz is gisteren naar Moskou vertrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.