+ Meer informatie

Organist Egbert Woelderink (83) overleden

1 minuut leestijd

HASSELT - De organist Egbert Woelderink is zondag overleden. Hij verzorgde veertig jaar lang het orgelspel in de Grote of Sint-Stephanuskerk in Hasselt. Hij werd 83 jaar.

Egbert Woelderink specialiseerde zich vooral in de koraalmuziek. Hij noemde zichzelf een Jan Zwart-man. Zwarts orgelbespelingen voor de NCRV-radio hebben hem mede gevormd. In 1955 volgde hij in Hasselt zijn orgelleraar Jan Visser op.

Muziekboeken kwamen aan Woelderinks spel nauwelijks te pas. De voorspelen en koralen zaten in zijn hoofd. Hooguit zette hij koraalboeken van Worp of De Vries op de lessenaar. Tijdens de eredienst improviseerde hij in een romantische stijl: met brede akkoorden en veel registers open. Het instrument van Rudolf Knol bood hem daartoe volop de gelegenheid.

Woelderinks improvisaties over psalmen, lofzangen en geestelijke liederen op orgels in Hasselt, Kampen, Bolsward en Nijmegen staan op diverse platen en cd's.

Concerten heeft de Hasseltse orgelbespeler niet veel gegeven. Hij typeerde zichzelf als een kerkorganist en geen concertman. Woelderink nam in 1995 afscheid als hoofdorganist van de Grote Kerk. Op 1 juli van dat jaar speelde Willem Hendrik Zwart voor hem een afscheidsconcert. Bij die gelegenheid kreeg de cantor-organist het draadinsigne in goud van de Vereniging van de Nederlandse Hervormde Kerkvoogdijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.