+ Meer informatie

Inflatie zorgenkind Zwitserse economie

OESO: Strak monetair beleid nodig

2 minuten leestijd

PARIJS (RTR) - De hardnekkig hoge inflatie blijft het grootste zorgenkind van de Zwitserse economie. De centrale bank van het land moet dan ook voorkomen dat het tot nu toe gevoerde strakke monetaire beleid te snel wordt verlaten.

Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar jongste rapport over het Alpenland. De algemene economische situatie van Zwitserland moet kunnen profiteren van structurele hervormingen, zoals de ontmanteling van kartelafspraken en verbeteringen van het belastingsysteem, zo stelt de organisatie verder. Veranderingen op het gebied van de belastingen, zoals de invoering van een btw-tarief volgens EG-normen, werden overigens in juni via een referendum verworpen.

De hoge inflatie in het land is vooral het gevolg van het loslaten van de monetaire teugels in 1987 en de eerste helft van 1988, zo meldt het rapport. In augustus van dit jaar beliep de gemiddelde prijsstijging 6 procent op jaarbasis en was daarmee een van de hoogste van de westerse landen, maar de laagste sind april in Zwitserland. In juli was sprake van een inflatie van 6,6 procent.

Volgens de opstellers van rapport zal de inflatie verder toenemen. „De centrale bank moet dit als een gegeven accepteren en niet overgaan, tot een milder monetair regime". De bank zelf daarentegen heeft al gezegd in de inflatiecijfers over augustus een noodzaak te zien om de economie van Zwitserland meer lucht te geven via een renteverlaging. Volgens de Zwitserse nationale bank zal de inflatie aan het einde van het jaar onder de 5 procent duiken en niet stijgen, zoals de OESO nu verwacht.

Het bruto binnenlands produkt (bbp) van het Middeneuropese land is in het tweede kwartaal van 1991 met 0,3 procent op jaarbasis teruggelopen, zo blijkt uit het rapport. In de twee voorgaande kwartalen was nog sprake van een daling van het bbp met gemiddeld 2 procent op jaarbasis. Voor het gehele jaar gaat de OESO desondanks uit van een groei van het bljp met 1 procent. Voor 1992 heeft de organisatie een groeipercentage van 1,7 in de boeken staan. Ze baseert zich op de verwachting dat Zwitserland dit jaar een gematigde economische groei zal kennen die kan worden gestimuleerd door een verantwoorde en vooral bescheiden renteverlaging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.